Ministr obrany USA obvinil iráckou armádu z nedostatku bojovnosti

24.05.2015 19:28

Americký ministr obrany Ash Carter dnes podrobil ostré kritice irácké ozbrojené síly, které neprojevují dostatek bojové vůle, když nechaly padnout před týdnem do rukou bojovníků z Islámského státu (IS) významné město Ramádí na západě země. O to se nyní opět bojuje. Islamisté přitom nepolevují ve své snaze dobývat nové opěrné body - nyní mají pod kontrolou významný hraniční přechod mezi Sýrií a Irákem.

Ministr obrany USA obvinil iráckou armádu z nedostatku bojovnosti
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Syrská televize radikály obvinila z toho, že v dobytém starobylém syrském městě Palmýra povraždili nejméně 400 civilistů, přičemž jde většinou prý šlo o ženy a děti.

Od soboty vede irácká armáda ofenzívu

V rozhovoru s televizí CNN Carter dnes prohlásil, že irácké síly měly v Ramádí oproti islamistům přesilu. Přesto nedokázaly bojovat, stáhly se z města a zanechaly za sebou velké množství bojové a dopravní techniky dodané Spojenými státy, včetně několika tanků. Podle agentury AP jde o zatím nejtvrdší kritiku ze strany člena vlády amerického prezidenta Baracka Obamy na vrub Iráčanům. Podle Cartera tak fakticky problém není v IS, ale v Iráčanech a v jejich nedostatku vůle bojovat a bránit se. Ministr dodal, že USA nicméně dál dodávají vybavení a zajišťují výcvik pro irácké síly a snaží se je povzbuzovat, aby víc bojovaly.

Pád Ramádí, které je metropolí provincie Anbár, vyvolal pochybnosti o tom, zda USA se svými zejména arabskými spojenci zastávají správnou strategii v boji proti IS, když podnikají proti postavením islamistů pouze letecké útoky, zatímco zátěž pozemních bojů v Iráku ponechávají na armádě a šíitských a kurdských milicích. Obama kritiku ale odmítl.

Od soboty vede irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi a letectvem USA a jejich spojenců ofenzívu s cílem dobýt Ramádí nazpět. Podle dnešních informací se iráckým silám podařilo obsadit zhruba sedm kilometrů východně od Ramádí obec Husajba, na kterou byla v sobotu namířena první z bojových operací.

Teroristé zabili více než 400 lidí a znetvořili jejich těla

IS dnes nicméně zcela dostal pod kontrolu přechod al-Valíd na irácké straně hranic se Sýrií, pouhé tři dny poté, co obsadil také přechod al-Tanaf na syrské straně. Islamisté tak ovládají obě hlavní cesty spojující provincii Anbár se Sýrií.

Sýrie obvinila mezitím IS z vraždění civilistů v Palmýře. Podle zdrojů z umírněné opozice ležely v ulicích města po jeho obsazení islamisty ve středu stovky těl lidí, údajně šlo o stoupence režimu prezidenta Bašára Asada.

"Teroristé zabili více než 400 lidí a znetvořili jejich těla pod záminkou, že spolupracovali s vládou a nenásledovali jejich příkazům," uvedla syrská státní tisková agentura s odvoláním na obyvatele města. Dodala, že desítky zabitých tvoří státní zaměstnanci, včetně vedoucí oddělení ošetřovatelek v nemocnici a všech jejích rodinných příslušníků.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra

Syrská televize dnes také oznámila, že syrské letectvo zabilo v předchozích dnech nejméně 300 islámských povstalců při náletu na jejich pozice ve městě Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice. Útok prý přispěl k uvolnění desítek vojáků z obklíčení v tamní nemocnici, kterou v pátek opustili.

Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. Radikálové město dobyli už koncem dubna, ale v tamní nemocnici se udržela větší skupina vojáků i s rodinami.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …