Ministr obrany ocenil statečné lékaře, ale i náčelníka generálního štábu

27.10.2014 18:20

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes ocenil 32 osobností Záslužným křížem ministra obrany. Nejvyšší resortní vyznamenání získali například zdravotníci, kterým se na začátku září podařilo zabránit krveprolití v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, blízcí spolupracovníci ministra a také náčelník generálního štábu Petr Pavel. Ten se však ceremoniálu neúčastnil.

Ministr obrany ocenil statečné lékaře, ale i náčelníka generálního štábu
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Podle Stropnického všechny oceněné spojuje to, že se snaží být nadprůměrní. "Je strašně důležité dělat práci s nějakou ambicí, ne jenom profesní a kariérní, ale s ambicí zanechat po sobě nějakou pozitivní stopu. Vy takovými lidmi jste a za to vám patří dík," uvedl v projevu ministr.

Vyznamenání dostali zdravotníci, kteří v ÚVN zabránili krveprolití

Za statečnost a odvahu dnes vyznamenal čtveřici zdravotníků, kteří 2. září na urgentním příjmu ÚVN pomohli zvládnout muže, jenž je ohrožoval pistolí, a evakuovat příjem. Díky tomu ozbrojenec neohrozil ostatní personál ani pacienty. "Vzal jsem ho za ruku a přimáčknul jsem ho ke zdi. Tam jsem ho držel do doby, než kolegové vyklidili své pozice," popsal ČTK a Českému rozhlasu události Jan Pidanič. Podle něho chtěl ozbrojený muž v nemocnici umřít, aby mohl věnovat své orgány.

Na příjmu nejprve zaútočil na zdravotní sestru Hanu Hegnerovou, která ale zachovala klid a upozornila kolegy na nebezpečnou situaci. "Zachovala bych se úplně stejně," řekla dnes s odstupem. "Je to pro mě i naši nemocnici a naše oddělení velký dík, že si někdo všiml naší práce," dodala k incidentu, který skončil zpacifikováním útočníka. Kromě ní a Pidaniče Stropnický dnes ocenil ještě dva lékaře ÚVN Zdeňka Nováka a Radku Šebestovou.

Mezi vyznamenanými byli také státní tajemník Ministerstva obrany Daniel Koštoval či personální šéf úřadu Petr Vančura.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…