Ministr si jde vyšlápnout na ,,nejpilnějšího" exekutora

04.06.2015 9:28

Robert Pelikán jde do boje proti nejobávanějšímu exekutorovi v Česku. Podle informací Práva na něj podal kárnou žalobu. Chce rovnou jeho hlavu ve funkci.

Ministr si jde vyšlápnout na ,,nejpilnějšího" exekutora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Jedná se o šéfa Exekutorského úřadu v Přerově Tomáše Vránu, jehož úřad prý provádí nejvíce terénních exekucí ze všech 160 exekutorských úřadů, které se v Česku nacházejí. Jak uvádí Právo, řeší přerovský úřad až sedmdesát případů ročně.

A právě za jednu terénní exekuci podal ministr spravedlnosti na Tomáše Vránu kárnou žalobu. Jejím cílem je prý odvolání Vrány z pozice exekutora. Podle Práva se bude žaloba nejspíše slučovat s další kauzou, kterou už se měl správní soud zabývat. „Zaměstnanci exekutorského úřadu totiž tehdy přišli do domu jednoho dlužníka se zájemci o nemovitost. V ní se ale nacházela jen matka povinného, která odmítla ze strachu otevřít, a tak Vrána nechal dveře vysadit pomocí zámečníka,“ podala Právu informaci mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová, podle které se tak Vrána dopustil narušení domovní svobody.

Je to politická záležitost, naznačuje exekutor

Soudní exekutor Tomáš Vrána se ale brání a skrze svého mluvčího Radovana Bajgara Právu sdělil, že vnímá snahu o své odvolání jako záležitost spíše politickou než právní. „Možnost provedení obhlídek není v ČR ničím neobvyklým. Zájem dražitelů o nemovitost je pak vyšší, a tím pádem jsou tak vyšší i výdělky z dražby,“ napsal redakci Práva Bajgar, podle kterého zákon obhlídky výslovně nezakotvuje, ale ani nezakazuje.

Jak nicméně Právo zjistilo, i kdyby se povedlo Tomáše Vránu z funkce odvolat, úřad, na který je podáno několik stížností, by patrně přežil. „Vypsalo by se výběrové řízení, do něhož se může přihlásit kdokoliv jiný z vedení úřadu,“ informuje deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …