Ministr školství zrušil podporu projektu, který seznamoval školáky s islámem. Populismus, píší LN

12.09.2014 8:05

Projekt Muslimové očima českých školáků má mezi politiky opůrce. Dnešní Lidové noviny píší o ministrovi školství Marcelu Cládkovi (ČSSD), který odebral projektu ministerskou záštitu a tím snížil jeho šance na úspěch. LN uvádějí, že důvodem byl předvolební populismus. Projekt má totiž pět odborných posudků, které ho označují za dobrý a potvrzují, že v žádném případě nejde o propagaci náboženství.

Ministr školství zrušil podporu projektu, který seznamoval školáky s islámem. Populismus, píší LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek

Studenti a odborníci z Filozofické fakulty UK připravili projekt, který má přiblížit islám české společnosti. Nazvali jej Muslimové očima českých školáků a věnovali mu dva roky příprav. Přednášky, besedy a workshopy měly přiblížit toto náboženství studentům středních škol. Jenže Ministerstvo školství od něj nakonec dalo ruce pryč a odebralo mu ministerskou záštitu. Stěžovali si prý na něj někteří rodiče. Dnešní Lidové novimy však poukazují na to, že ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) spíše učinil populistický krok před komunálními volbami, když se od projektu distancoval.

Projekt oficilálně dostal podporu Ministerstva školství za působení předcházejícího ministra Dalibora Štyse. A podle všech informací se nejednalo o nějaké neuvážené rozhodnutí. Vedení rezortu si totiž nechalo na „muslimský“ projekt zpracovat dokonce pět posudků od předních českých odborníků, na jejichž základě teprve záštitu přidělilo. I proto podle LN vidí zastánci projektu nynější distanc od projektu jako pokus Marcela Chládka sbírat před komunálními volbami voličské hlasy pro ČSSD.

Projekt není žádnou propagandou

„Je to seriózní projekt, rozhodně ne propaganda,“ citují LN jednoho z recenzentů Bronislava Ostřanského z Akademie věd. I on se prý domnívá, že odmítnutí je dílem předvolebního populismu. „jsou tam i kontroverzní stránky islámu, třeba jako vztah k terorismu nebo přeshraniční migrace a její dopad na svět,“ argumentoval na obhajobu projektu Ostřanský.

Údajné stížnosti rodičů a petice Islám v ČR nechceme s 22 tisíci podpisy má svůj vliv na politiky. Právě oni se otázkou islámu častěji zabývají a chtějí i na tomto tématu brát body a zavděčit se voličům.

LN píší o občanské demokratce a poslankyni Janě Černochové, která prý projekt kritizovala ve sněmovním bezpečnostním výboru a říká o něm, že je nevyvážený. „Islám by se měl učit jako každé jiné náboženství v hodinách humanitárních věd,“ tvrdí Černochová. „Není to naše kultura, nevidím proto důvod, aby měla nějaká speciální práva,“ uvedla dále politička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…