Ministr spravedlnosti se v Brně setká s předsedy soudů

08.08.2018 6:27

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se dnes v Brně setká s předsedou Nejvyššího soudu (NS) Pavlem Šámalem a následně s předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou. Hovořit mají mimo jiné o transparentnosti výběru kandidátů na funkci soudce, řekl ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Ministr spravedlnosti se v Brně setká s předsedy soudů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka. Tomu trestně stíhaný předseda vlády nevadí

Ministr se v 10:00 setká s předsedou Nejvyššího soudu, od 13:45 má v plánu setkání s předsedou Nejvyššího správního soudu.

Na pracovních schůzkách se podle mluvčího bude mimo jiné mluvit o přípravě procesních řádů, a to civilních i trestních, či o zvýšení platů asistentů a administrativního personálu soudů.

Jde o první schůzky Kněžínka ve funkci ministra s předsedy NS a NSS. Baxovi letos v září vyprší mandát, jméno jeho nástupce prezident Miloš Zeman ještě neoznámil. V polovině července ale v rozhovoru pro ČTK uvedl, že už člověka do čela NSS má téměř jistě vybraného. Hlava státu musí z řad soudců NSS určit i nového místopředsedu NSS, protože kromě Baxy končí funkční období i jeho zástupci Michalu Mazancovi. Baxa se koncem června spolu s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem s prezidentem sešel, po jednání však novinářům řekli, že personální záležitosti neřešili.

NSS se měla týkat Baxova separátní schůzka s hlavou státu, na které v květnu mluvili o tom, jaké charakteristiky by měl nový předseda tohoto soudu mít. Podle zdroje Hospodářských novin je Zemanovým favoritem Mazanec, který by ale kvůli věku mohl funkci vykonávat už jen tři roky. V kuloárech zaznívalo také jméno ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka. O Baxovi se v minulosti hovořilo jako o jednom z možných nástupců Rychetského v čele Ústavního soudu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…