Ministr zahraničí Petříček: V diplomacii chci klást důraz na lidská práva

18.10.2018 18:22

Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce v diplomacii klást důraz na lidská práva. Česká zahraniční politika také podle něj musí pokračovat v kurzu přijatém po roce 1989, protože je jediný správný. Ke členství Česka v Evropské unii neexistuje reálná alternativa a NATO je pilířem obrany a bezpečnosti země, řekl dnes ministr v prvním veřejném projevu po nástupu do funkce na akci, kterou uspořádala Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Ministr zahraničí Petříček: V diplomacii chci klást důraz na lidská práva
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„V naší zahraniční politice budeme vždy prosazovat své zájmy. Nezapomeneme ale nikdy, že zahraniční politika musí odrážet i naše hodnoty, kterými jsou svoboda a demokracie, lidská práva, právní stát, lidská důstojnost, rovnost příležitostí, solidarita a odpovědnost,“ řekl Petříček. Česko podle něj má historickou zkušenost s totalitními režimy, proto chce vyjadřovat solidaritu s těmi, kdo bojují za dodržování lidských práv.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Za klíčové považuje, aby česká zahraniční politika byla kontinuální a dodržovala kurz přijatý po roce 1989. „Je jediný správný. Navedl nás zpět do lůna demokratického a svobodného Západu symbolizovaného Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. Ty ztělesňují hodnoty, ke kterým se v zahraniční politice hlásíme: svobodu, demokracii, lidská práva, právní stát, ale i rovnost příležitostí, solidaritu a odpovědnost,“ řekl ministr.

Česko musí podle Petříčka do budoucna také mluvit navenek jedním hlasem, proto považuje za důležité pravidelné schůzky ústavních činitelů, kde si budou vysvětlovat svá stanoviska. Chce také, aby na zahraniční politice panovala shoda nejen napříč politickým spektrem, ale i v širší společnosti. Chce proto o ní debatovat i se zástupci občanské společnosti, akademické sféry, obchodu nebo se sociálními partnery.

Ministr v projevu zdůraznil potřebu udržování dobrých vztahů se sousedními státy, zejména v této souvislosti vyzdvihl význam Německa. Budoucnost Česka je podle něj jedině v EU a Praha musí aktivně vstupovat do debat o tom, jak bude Unie vypadat. „Budeme podporovat prohlubování vnitřního trhu, rozvoj evropské bezpečnostní a obranné politiky,“ řekl.

Pro českou bezpečnost je podle něj klíčové členství v NATO. Přihlásil se k vládnímu závazku dávat do roku 2024 na obranu dvě procenta HDP a k české účasti v misích Aliance v Afghánistánu nebo v Pobaltí.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničí v úterý. Po třech a půl měsících od jmenování se tak kabinet dočkal plnohodnotného šéfa diplomacie. Zeman odmítl jmenovat původního kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho a řízením Ministerstva zahraničí byl poté dočasně pověřen ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…