Ministr zahraničí Petříček se dnes sejde ve Washingtonu se svým americkým protějškem Pompeem

22.02.2019 6:15

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček se dnes ve Washingtonu sejde se svým americkým protějškem Mikem Pompeem. Bude to první oficiální schůzka ministrů zahraničí Česka a Spojených států od roku 2012.

Ministr zahraničí Petříček se dnes sejde ve Washingtonu se svým americkým protějškem Pompeem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Politici budou mimo jiné jednat o agendě setkání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, které se uskuteční za dva týdny.

Ministři by se měli zabývat také česko-americkou obchodní a vědeckou spoluprácí, kybernetickou bezpečností nebo konflikty v Sýrii a v Afghánistánu. Očekává se rovněž debata o jaderné dohodě s Íránem, od níž Spojené státy odstoupily a žádají totéž i po Evropské unii, která však zatím chce dohodu dodržovat. Mezi témata jednání by měla patřit i možnost uvalení amerických cel na evropskou automobilovou produkci.

Petříčka ve Washingtonu čeká také schůzka s šéfem americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Markem Greenem. Vystoupí rovněž v americké Nadaci na podporu demokracie (NED), kde bude mluvit o ochraně lidských práv ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…