Ministr zahraničí Zaorálek: I Filipíny tvrdí, že skupinu s Čechem unesl v Libyi IS

10.03.2015 12:48

Také Filipínci jsou přesvědčeni, že devítičlennou skupinu cizinců, v níž byl i český občan, unesli minulý pátek příslušníci radikální organizace Islámský stát (IS). Po dnešním telefonátu s filipínským protějškem Albertem del Rosariem to novinářům řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Šéf české diplomacie bude tuto záležitost pravidelně konzultovat s kolegy z Filipín a Rakouska, jejichž občané jsou mezi pohřešovanými po útoku na ropné pole Ghaní.

Ministr zahraničí Zaorálek: I Filipíny tvrdí, že skupinu s Čechem unesl v Libyi IS
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Právě rakouské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že skupinu unesli radikálové z IS a že při jejím odvozu nebyl žádný člen zraněný. "Filipínci by vám také určitě potvrdili, že jsou přesvědčeni, že za tou akcí stojí libyjská odnož takzvaného Islámského státu," uvedl Zaorálek. Manila se podle něj domnívá, že za únosem je "tvrdé jádro IS ze Syrty", které podle Filipín stálo i za předchozími únosy Filipínců v Libyi.

V případu pohřešovaného Čecha, kterým je podle českých médií pracovník cateringového servisu pracující pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru, Zaorálek žádné nové informace nemá. Česko podle něj zatím nikdo nekontaktoval a diplomacie netuší, kde se muž nachází, ani v jakém je stavu. To, že byl unesen radikály z libyjské odnože IS, potvrzují podle ministra české informace z 99 procent. V regionu už je jeden český diplomat a druhý tam právě míří.

Kromě Čecha a Rakušana jsou po pátečním útoku na ropné pole Ghaní pohřešováni také čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…