Ministr zdravotnictví: Zemanovi je dobře. Každý den lépe

06.11.2013 6:54

Zdravotní komplikace prezidenta Miloše Zemana jej upoutaly na vozík, starají se o něj sestry boromejky. Kvůli svému zranění zrušila hlava státu návštěvu Jihočeského kraje a až do konce listopadu se neukáže na veřejnosti, podle kancléře Vratislava Mynáře neopustí lánský zámek.

Ministr zdravotnictví: Zemanovi je dobře. Každý den lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všude panovala spíše uvolněnější atmosféra

Ačkoli zranění prezidenta Miloše Zemana předcházelo údajně banální zakopnutí o shrnutý koberec, způsob, jakým Hrad a lékařské konzilium o prezidentově obtížích informovaly, dával příčinu k pochybnostem, píší Lidové noviny.

Poté, co se objevily fotografie, jak Zeman opouští motolskou nemocnici na nosítkách, vyrojily se spekulace, zda nezkolaboval po náročném předvolebním období, nebo dokonce zda neprodělal mozkovou mrtvici.

Ačkoli se členové lékařského konzilia snažili situaci zlehčit, nedůvěra pramenila už z jejich dřívějších pokusů prezidentovy zdravotní problémy bagatelizovat. Jak LN připomínají, ministr Martin Holcát, který stojí v čele konzilia, například prohlásil, že vypít šest sklenic vína a dva panáky slivovice denně není žádný extrém. Zeman ale přitom trpí cukrovkou, takže by si už jen z toho důvodu měl dávat na alkohol pozor.

Zeman "hřeší" dál

Spekulace nedokázal přesvědčivě potlačit ani sám Zeman. Poskytl sice rozhovor deníku Právo, nicméně ten probíhal telefonicky, mimo dosah objektivů. Holcát přesto trvá na svém. "Daří se mu dobře, dalo by se říci, každý den lépe," uvedl ministr v rozhovoru pro Lidové noviny.

Dokonce prý ani nemusel přestat úplně pít alkohol. "Panu prezidentovi konzilium doporučilo úplně omezit alkohol. I když mu to ale doporučujeme, tak hřeší dál. Nakonec jsme se usnesli na jedné skleničce střiku denně, protože bere léky, u kterých není nutné alkohol omezit zcela," řekl.

Vyšetření, která prezident Zeman v nemocnici absolvoval, podle Holcáta dopadla výborně. "Rentgenologové konstatovali, že má pan prezident cévy jako mladík. Také hodnoty cukru byly ten den poměrně dobré," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …