Ministr zdravotnictví bude vyjednávat o rozpočtu na příští rok

26.08.2019 6:36

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch bude dnes jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO) o navýšení peněz pro svůj resort na příští rok. O posílení rozpočtů jednalo se správkyní státní pokladny už 12 ze 13 ministerstev. Proti původnímu návrhu dostanou navíc celkem 17,5 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví bude vyjednávat o rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V červnovém návrhu rozpočtu na příští rok byla pro resort zdravotnictví vyčleněna částka 9,19 miliardy korun. Rozpočet nezahrnuje peníze na zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. Ten bude podle odhadů příští rok hospodařit asi s 346 miliardami korun, necelých 77 miliard korun půjde z rozpočtu za státní pojištěnce, tedy důchodce, děti nebo nezaměstnané.

V posledních letech hospodařilo ministerstvo zdravotnictví s rozpočtem mezi sedmi a osmi miliardami korun. V roce 2015 mělo rekordních 8,5 miliardy korun, poté rozpočet klesal. Loni se opět zvýšil na více než osm miliard. Pro letošek má ministerstvo zdravotnictví schváleno 8,2 miliardy korun.

O navýšení peněz ze státní rozpočtu pro příští rok jednali se Schillerovou už téměř všichni ministři s výjimkou ministra zdravotnictví. Proti červnovému návrhu státního rozpočtu si zástupci resortů vyjednali zvýšení výdajů celkem o 17,5 miliardy korun. Dalších 492 milionů korun nad rámec výdajů jednotlivých ministerstev půjde na digitalizaci. Deficit rozpočtu by přitom měl zůstat 40 miliard korun. Podle ministerstva financí vyšší výdaje umožnila nová makroekonomická prognóza a úspory u obsluhy státního dluhu.

Sociální demokraté, kteří vznesli výraznější požadavky na zvýšení rozpočtů svých ministerstev než koaliční ANO, jsou s dosavadními výsledky jednání spokojeni. Hamáček ale v pátek upozornil, že jednání ještě budou pokračovat. Podle něj může nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vznést požadavky nad rámec toho, o čem jednal se Schillerovou ekonomický náměstek ministerstva v době, kdy úřad neměl jmenovaného ministra. Prezident Miloš Zeman jmenuje Zaorálka ministrem v úterý odpoledne.

Zhruba o jednu miliardu korun by se ještě mohly zvýšit státní výdaje na sport. Peníze navíc jsou podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) potřeba na modernizaci sportovišť. Vyšší výdaje na sport podporuje i premiér Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…