Ministr zdravotnictví do televize nepřišel, odboráři mu dál hrozí stávkou

11.10.2013 23:19

Českomoravská konfederace odborových svazů podpořila stávkovou pohotovost zdravotnických odborů a vládu vyzvala k okamžitému řešení situace. Podle centrály hrozí krach až třiceti českých nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že odboráři krizí jen straší pacienty. O tomto tématu diskutovali v pořadu Události, komentáře ve vysílání České televize předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Ministr Holcát byl pozván, ale čas si neudělal.

Ministr zdravotnictví do televize nepřišel, odboráři mu dál hrozí stávkou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Ministr zdravotnictví MUDr Martin Holcát požaduje státní půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ve výši 2,6 miliardy korun, jinak podle něj hrozí vážný problém. VZP však hodlá použít většinu na úhradu svých dluhů. Odbory požadují navýšení půjčky na pět miliard s tím, že do nemocnic by měly doputovat dvě a půl miliardy korun.

Předpokládá se, že VZP bude ke konci roku postrádat až 5,7 miliardy korun. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard, na konci roku hrozí propad osm až deset miliard.

Odborový svaz zdravotnictví podporuje před volbami některé strany (mj. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, SPOZ a ČSSD), nabízí se tedy otázka, zda vyhlášením stávkové pohotovosti dva týdny před volbami není sledována politická agitace. To Dagmar Žitníková rozhodně odmítla s tím, že mezi odboráři jsou členy různých stran i nestraníci a odbory nepodporují jednu jedinou stranu či politické hnutí.

Místopředseda Sobotka naopak odmítl odpovědnost ODS na situaci. Problém je prý dlouhodobý, nevykrystalizoval za několik posledních let. Ministr Heger skutečně nepřipravil kýženou reformu, ovšem jen třetina nemocnic je ve ztrátě a hrozí ji bankrot. Naproti tomu je třetina v zisku a třetina hospodaří na nule. Problém tedy není jen systémový, ale i v managementu státních, krajských a městských nemocnic, domnívá se Přemysl Sobotka. Soukromé nemocnice problémy nemají a u některých veřejných zjevně selhala kontrola, soudí. Problém spatřuje místopředseda Senátu v tom, proč nyní problematická situace vybublala na povrch. „Hledáme viníka, který to vytáhl čtrnáct dnů před volbami,“ prohlásil.

Dagmar Žitníková naproti tomu uvedla, že třetina nemocnic ohrožená bankrotem má výrazně nižší úhrady, než zbývající. „Je to dáno historicky,“ soudí, „úhrady jsou rozděleny podle let 1993 a 1996 a od té doby s tím nikdo nic nedělal,“ dodala.

Podle Přemysla Sobotky je řešení situace na nové vládě. „Musíme jednat o reformě,“ zopakoval několikrát. Podle odborů však jednání probíhala a probíhají neustále a k ničemu nevedla. Je prý nutno zvýšit odvody za státní pojištěnce o 148 korun, tedy o více než dvojnásobek, a dále učinit systémové změny, tedy rozhodnout o potřebné síti veřejných nemocnic a racionálních nákupech moderní zdravotnické techniky, za kterou se utrácí nepřiměřeně mnoho peněz, aniž by byla vytížena.

Také podle Přemysla Sobotky je reforma nutná. Půjčku VZP stát nejspíše bude musit poskytnout. „Nic jiného státu nezbude,“ uvedl senátor doslova.

Hrozba stávky je možná stále ve vzduchu. „Pokud se 17. [října – pozn. PL] nedohodneme, dohodneme se, co bude dál,“ konstatovala předsedkyně svazu Žitníková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…