Ministr zdravotnictví neplánuje proplácení čínské medicíny ze zdravotního pojištění

13.04.2016 12:42

Léčbu tradiční čínskou medicínou si v královéhradecké fakultní nemocnici platí denně 20 lidí, za rok zhruba 7 000, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po jednání s ředitelem nemocnice Romanem Prymulou. Úhradu ze zdravotního pojištění neplánuje. Využití čínské medicíny odmítají Česká lékařská komora a Purkyňova lékařská společnost, její metody považují za vědecky neověřené. Centrum tvrdí, že 85 procentům jeho pacientů pomohla od bolesti.

Ministr zdravotnictví neplánuje proplácení čínské medicíny ze zdravotního pojištění
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Ambulance funguje v královéhradecké nemocnici od října 2015, jeden čínský specialista spolu s českým lékařem tam provozuje akupunkturu a bylinnou terapii, užívají se jen v Česku schválené byliny. Přítomen je tlumočník, aby nedošlo k nedorozuměním. Každý pacient projde nejprve vyšetřením metodami klasické západní medicíny, upřesnil profesor Prymula. Klinika má být vybudována v nemocnici do dubna 2018, bude tam pak pracovat sedm čínských lékařů, celkem bude mít 30 zaměstnanců.

Nemocnice se zaměří i na výzkum tradiční čínské medicíny

„Do vlády půjde materiál, který umožní prostřednictvím sponzorského daru čínského partnera výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové s náklady zhruba 270 milionů korun,“ uvedl ministr. Vláda musí dát souhlas se vstupem nemocnice do fondu, jeho zakládací listina byla podepsána při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga.

Němeček ocenil, že se nemocnice zaměří také na výzkum tradiční čínské medicíny, kterou podle jeho informací využívají špičková pracoviště jako klinika Mayo v USA či pařížská Sorbonna, přičemž léčba je ve Francii pacientům hrazena z pojištění podobně jako třeba ve Švýcarsku.

Čínská medicína je blízká metodám českého lázeňství

Ministr využití čínské medicíny podporuje, je podle něj blízká metodám českého lázeňství, které svoji účinnost prokázalo. Využití vidí u chronických bolestí či psychosomatických onemocnění, v žádném případě při léčení rakoviny či onemocnění srdce.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka je působení čínských lékařů v Česku nezákonné. Jako nečlenové ČLK mohou vykonávat praxi jen pod dohledem lékaře s odbornou způsobilostí. Čeští lékaři ale dohled nemohou vykonávat, protože čínští lékaři provádějí metody, které čeští lékaři neovládají, a nemají k nim tedy odbornou způsobilost. Ministr k tomu uvedl, že čínský lékař pracuje v nemocnici na základě povolení ministerstva zdravotnictví, které může ze zákona vydat až na jeden rok.

Do budoucna by se Česko mělo podle plánů organizátorů stát centrem čínské medicíny pro střední a východní Evropu, královéhradecká klinika by měla být také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…