Ministr životního prostředí rozesmál Drtinovou. Kvůli slavným kalhotkám s bobrem

18.03.2014 19:32

Hostem úterního Interview Daniely Drtinové byl současný ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten mimo jiné vysvětlil, proč resort zrušil tendr na spodní prádlo, či jaké změny na resortu zavedl.

Ministr životního prostředí rozesmál Drtinovou. Kvůli slavným kalhotkám s bobrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

„Moji předchůdci měli patnáct poradců, já mám jednoho," poukazuje na jednu ze změn Brabec. Během auditu, který stále probíhá, pak například Ministerstvo životního prostředí zrušilo tendr na zajímavé spodní prádlo. To bylo zahrnuto mezi plánované propagační předměty. Prodávat se měly například dámské kalhotky s obrázkem bobra, nebo pánské s obrázkem ptáka kormorána.

Nápad obhajoval například exministr resortu Tomáš Podivínský, který si pochvaloval velký mediální zájem. Současný šéf resortu ale jeho nadšení pro propagační předměty za bezmála šest set tisíc korun rozhodně nesdílí. „Na spodní prádlo jsem ale měl řadu objednávek. Pro soukromou firmu je to skvělý nápad. Bylo to ale hezké, nápad je to krásný - a ne, bohužel je doma nemám. Ale uznávám, že pro státní správu to opravdu nebylo zrovna vhodné," přiznává Brabec.

Nevýhodné smlouvy

Současný ministr životního prostředí tak poukazuje na plýtvání bývalé vlády. Kromě bobrů a ptáků kormoránů musí řešit i nevýhodné smlouvy. „Ministerstvo mělo například spoustu smluv s externími pracovníky, i když má několik set vlastních zaměstnanců," přibližuje Brabec. Vypovědět smlouvy se ale resortu v krátkém časovém úseku zřejmě nepodaří. „Problémem se může stát to, že bez penále se některé smlouvy vypovědět nedají," stěžuje si ministr.

Brabec již v minulosti označil resort za „rejdiště lobbistů" a na plýtvání financemi se přišlo již nedlouho po zahájení auditu. „Jména lobbistů si zatím nechám pro sebe. Postupujeme ale systémem padni komu padni, takže pokud zjistíme něco, co by bylo protiprávní, nebránili bychom se trestnímu stíhání. Spíše z auditu ale dosud vyšla nehospodárnost, než že by došlo k trestněprávnímu konání," přibližuje situaci na ministerstvu.

Nejhorší resort

Současný ministr také plánuje zaměstnat na ministerstvu několik desítek krizových manažerů. „Hovořilo se na začátku o stovce krizových manažerů. Nyní jich bude nejspíš čtyřicet dva, ale budou to spíše projektoví manažeři zaměstnaní na dobu určitou. My jsme totiž nejhorší resort z hlediska čerpání fondů," vysvětluje Brabec. „Ministerstvo je oprávněně trestáno za neschopnost čerpat," dodává k nynějšímu omezenému čerpání fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…