Ministrem obrany USA bude „šílený pes“ Mattis. Co na to Stropnický?

02.12.2016 12:58

Budoucí prezident USA už rozhodl, kdo bude ministrem obrany v jeho vládě. Post připadne Jamesi Mattisovi, šestašedesátiletému generálovi ve výslužbě, jenž si vysloužil přezdívku „šílený pes“. Poprvé po desítkách let tak povede ministerstvo obrany USA bývalý profesionální voják.

Ministrem obrany USA bude „šílený pes“ Mattis. Co na to Stropnický?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

45. prezident USA Donald Trump oznámil, že svým ministrem obrany příští týden jmenuje generála ve výslužbě Jamese Mattise. S odvoláním na zahraniční agentury o tom informuje ČTK. „Mattis bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla,“ píše agentura.

Celou zprávu naleznete zde.

Trump znovu ukázal, že do svého týmu je ochoten jmenovat i lidi, s nimiž se ne vždy stoprocentně shodne. Zatímco budoucí prezident v předvolební kampani obhajoval tzv. waterboarding jako formu mučení, která je přijatelná pro získání informací o teroristických akcích, „šílený pes“ Mattis toto mučení odmítá.

Mattis má pověst jednoho z nejschopnějších vojáků své generace, který prosazuje tvrdý postup vůči radikálům z Islámského státu a s nedůvěrou hledí na jadernou smlouvu s Íránem, kterou uzavřel odcházející prezident Barack Obama.

James Mattis zasvětil svůj život armádě. Podle zahraničních komentátorů příštím ministrem obrany bude starý mládenec, který nashromáždil obrovské množství vědomostí o armádní taktice.

A co na ohlášené jmenování Mattise říká český ministr obrany Martin Stropnický (ANO)? „Avizované jmenování J. Mattise MO USA by bylo pro alianční spolupráci dobrou zprávou. Je to člověk s velkými zkušenostmi z NATO,“ napsal na sociální síti Twitter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …