Ministři Íránu a USA se sešli ve Vídni

29.10.2015 20:34

Vídeň dnes hostí politická jednání svolaná kvůli krizi v Sýrii. Než se ale sejdou ministři zahraničí čtyř jednacích zemí, sešli se šéfové diplomacií Spojených států a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf. Tématem jejich schůzky ale podle médií nebyla Sýrie, nýbrž nedávná dohoda o íránském jaderném programu.

Ministři Íránu a USA se sešli ve Vídni
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Ještě dnes večer mají k jednacímu stolu s Kerrym zasednout ministři zahraničí Turecka, Ruska a Saúdské Arábie. V pátek se k nim přidají ministři dalších států, mezi nimiž bude také Írán. Bude to přitom poprvé, co se mezinárodních rozhovorů o Sýrii Írán zúčastní. Proti jeho účasti při minulých pokusech vyřešit syrský konflikt byly Spojené státy a hlavně regionální soupeř Teheránu Rijád.

Írán, stejně jako Rusko, patří k opoře režimu v Damašku

Konflikt má od svého začátku v roce 2011 na kontě už asi 250.000 mrtvých a svůj domov kvůli němu již opustilo přes deset milionů Syřanů.

O jeho diplomatické řešení se snažila několikrát OSN, která svolala v roce 2012 a pak v roce 2014 konferenci do Ženevy. Írán byl sice v roce 2014 pozván také, ale kvůli nesouhlasu Washingtonu a Rijádu byla pozvánka pro něj stažena. Ani jedna z těchto konferencí řešení nepřinesla.

Írán, stejně jako Rusko, patří k opoře režimu v Damašku. Oba státy Sýrii pomáhají vojensky i finančně. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před odletem do Vídně řekl, že se "konečně podařilo shromáždit k jednomu stolu všechny důležité státy bez výjimky - stálé členy Rady bezpečnosti OSN, Írán, Egypt, státy Perského zálivu a Irák".

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl, že by se ve Vídni mohlo podařit "dohodnout se na metodě, avšak myslet na základní dohodu je předčasné". "Budou určitě další setkání," řekl.

Zaríf při příletu do Vídně novinářům řekl, že s Kerrym dnes bude hovořit výhradně o červencové dohodě o íránském jaderném programu. Írán s USA neudržují diplomatické styky a jejich sblížení umožnila právě vyjednávání o jaderném programu, jichž se zúčastnili v konečné fázi Kerry i Zaríf.

Íránský ministr dnes prohlásil, že pozvání do Vídně svědčí o tom, že svět konečně pochopil, že syrskou krizi nelze bez Íránu vyřešit.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…