Ministři a starostové Šluknovska budou řešit problémy chudých

12.05.2014 7:12

Ministři vnitra a pro národnostní menšiny Milan Chovanec a Jiří Dienstbier a ministryně práce Michaela Marksová (všichni ČSSD) dnes přijedou do Šluknovského výběžku, aby spolu se starosty tamních obcí řešili problémy sociálně vyloučených lokalit a bydlení chudých. Ministři do oblasti míří po dopisu 18 starostů, přičemž dnešní schůzka by měla být první v řadě dalších.

Ministři a starostové Šluknovska budou řešit problémy chudých
Foto: Szaban Oldřich
Popisek: Demonstrace starostů Šluknovska

„Půjde o prvotní seznámení se s problematikou, na které by měla navázat další jednání," řekl ČTK před časem starosta Varnsdorfu Martin Louka, který za nejpalčivější problém považuje otázku bydlení a vytváření ghett obývaných lidmi označovanými za nepřizpůsobivé.

Starostové chtějí členy vlády informovat i o plnění či podle nich spíše neplnění tzv. Šluknovského desatera, které vzniklo na základě vypjaté situace v roce 2011. Starostové tehdy přišli s desítkou návrhů a požadavků. Žádali o posílení policejních hlídek, zpřísnění výkupu barevných kovů a zavedení registru přestupků.

Nepokoje tehdy odstartovala srpnová potyčka dvou skupin mladíků v Rumburku. Loni v květnu za ni děčínský soud čtyřem obžalovaným uložil podmíněné tresty. Případ v regionu vyhrotil napětí mezi starousedlíky a sociálně slabou, zejména romskou komunitou. Po bitce se v Rumburku konala demonstrace, při které dav asi 1500 lidí zkoušel vyprovokovat potyčky s Romy. Demonstrace se konaly i na dalších místech Šluknovského výběžku, někde opakovaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…