Ministři budou zahraniční styky konzultovat, shodla se vláda

02.11.2016 15:50

Ministři budou zásadní otázky zahraniční politiky konzultovat předem s ministrem zahraničí, nikoliv ho pouze informovat. Novinářům to řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Dohoda je výsledkem dnešní debaty kabinetu o okolnostech nedávné návštěvy tibetského duchovního dalajlámy v Praze. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si stěžoval, že ho Herman o své plánované schůzce s tibetským duchovním informoval pouze několik hodin předem, a dal mu tak jen minimální možnost reagovat.

Ministři budou zahraniční styky konzultovat, shodla se vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

Zaorálek po svých vládních kolezích chtěl, aby slíbili, že budou dodržovat strategická usnesení týkající se zahraniční politiky. Přepis dva roky starého jednání vlády, na kterém se ministři údajně dohodli na vztazích s dalajlámou, dnes ministři k dispozici neměli. Zaorálek v úterý oznámil, že ho bude žádat. Podle Hermana i Zaorálka je to ale druhořadá záležitost. Herman novinářům řekl, že ani neví, zda záznam existuje. Nepamatuje si, v jaké režimu se jednání uskutečnilo, tedy ani to, zda byl záznam vůbec pořízen.

Herman novinářům řekl, že o jeho schůzce s dalajlámou se dnes vedla zevrubná diskuse. „Vyhodnotili jsme situaci tak, že by bylo dobré konzultovat věci s větším předstihem. Zásadní otázky zahraniční politiky je třeba s ministrem zahraniční konzultovat, před dvěma roky jsme se dohodli na oznamování,“ uvedl ministr.

Svoji schůzku s dalajlámou nepovažuje Herman zpětně za chybu. Naopak dění v posledních dnech, které na ni navázalo, pokládá za osobní obohacení. Před novináři v té souvislosti poznamenal, že život je rozsochatý.

„Jsem velmi rád, že debata proběhla a že si to vláda vyjasnila. Mohlo to mít charakter psychoterapeutické schůzky,“ komentoval jednání vlády nad tématem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Posteskl si, že dění neprospívá zájmům českého hospodářství ani zahraniční politice. Věří, že dnešní debata povede k tomu, že se podobná situace nebude opakovat. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) byla debata velmi živá. Ministři se podle něj shodli na tom, že by se neměli překvapovat a měli by hledat taková řešení, která zahrnou i morální dilemata ministrů, a na druhou stranu nebudou klást bomby pod dohodnutá usnesení.

Zaorálek dnes uvedl, že o plánované schůzce Hermana s dalajlámou se dozvěděl několik hodin předem telefonicky, když byl v zahraničí, Herman přitom podle něj chtěl, aby o problému jednal s bývalými diplomaty Martinem Paloušem a Petrem Kolářem. „Chtěl, abych já s nimi mluvil a abych se s nimi dohodl, aby se to změnilo. To je něco, čemu absolutně nerozumím. Ministři jsou tam (ve vládě) přece za sebe,“ řekl Zaorálek.

Po schůzce Hermana s dalajlámou vydali prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor prohlášení o vztazích s Čínou, ve kterém se od Hermanova postupu distancovali. Kritici prohlášení tvrdí, že je projevem vazalství Česka vůči Číně.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…