Ministři financí dnes budou jednat o rozpočtu Unie

14.11.2014 7:05

Složitá rozpočtová jednání čekají dnes v Bruselu ministry financí členských zemí osmadvacítky. Politici se totiž zatím neshodují nejen ohledně úprav letošního rozpočtu, ale ani nad konečnou podobou rozpočtu pro rok 2015. Tématem diskuze bude i návrh Evropské komise ze středy, který umožní Velké Británii a dalším zemím odklad nečekaně vysokého doplatku do evropské pokladny z letošního 1. prosince až do začátku září příštího roku.

Ministři financí dnes budou jednat o rozpočtu Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Kromě této otázky je největším problémem diskuzí kolem úprav unijního rozpočtu pro letošní rok doplněk, který má řešit velké množství komisi předložených, ale zatím nezaplacených účtů, především z kohezních fondů. Návrh komise počítá se zapojením čtyř miliard eur pohotovostní rezervy, tedy v zásadě s využitím peněz původně určených k utracení až v letech 2018 až 2020, a několika dalšími menšími přesuny. To se ale nelíbí zemím, které jsou čistými plátci unijního rozpočtu.

Ministři musejí spěchat

Členské země, Evropská komise i Evropský parlament mají nadále rozdílné představy o podobě rozpočtu pro rok 2015. Komise v létě představila návrh, počítající s platbami ve výši 142,1 miliardy eur (3,98 bilionu Kč) a závazky 145,6 miliardy eur (4,07 bilionu Kč). Státy osmadvacítky ale žádají v návrhu škrty v platbách okolo 2,1 miliardy eur (asi 58,8 miliard Kč). Parlament naopak na konci října podpořil zvýšení obou položek.

Společnou pozici by tak měli ministři se zástupci europarlamentu a Evropské komise najít rychle. Pokud se jim to totiž nepodaří do pondělí, bude muset Evropská komise přijít se zcela novým návrhem rozpočtu pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …