Ministři připravili plán pro horníky OKD. Ohroženy jsou tisíce míst

11.03.2016 6:00

Soubor 15 opatření ke snížení negativních dopadů související s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji připravili pro jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (oba ČSSD). ČTK o tom informoval mluvčí MPO František Kotrba. Oba ministři se v pátek zúčastní sjezdu hornických odborů o problémech těžebního průmyslu.

Ministři připravili plán pro horníky OKD. Ohroženy jsou tisíce míst
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Hlavním tématem sjezdu bude pravděpodobně situace kolem černouhelné společnosti OKD, která má existenční problémy a chystá se mimo jiné zavřít Důl Paskov. Kromě asi 12.000 pracovníků v OKD jsou ohroženy další tisíce míst v návazných profesích.

Pomoci snížit sociální dopady by měly legislativní i nelegislativní opatření obou ministerstev. V gesci MPO jsou připravována opatření směřující k tvorbě nových pracovních příležitostí v Moravskoslezském kraji. Nová místa by mohla být například ve společnosti Hyundai Mobis, která v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku staví továrnu na výrobu světlometů, ve státním podniku DIAMO a pracovní síly budou potřeba i v plánované průmyslové zóně Nad Barborou u Karviné.

Snížený důchodový věk se má nově vztahovat také na horníky, kteří nastoupili do zaměstnání do 30. září 2016. Doposud mohli získat tento nárok jen havíři, kteří nastoupili do hlubinných dolů před rokem 1993.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce na podporu propuštěných horníků využít prostředky Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci, který se přímo na hromadné propouštění zaměřuje. „Byla zahájena oficiální jednání s odpovědnými osobami na úrovni Evropské komise," uvedl Kotrba.

Ministerští úředníci zpracovali také podrobnou analýzu nabídky a poptávky trhu práce v Moravskoslezském kraji s přihlédnutím k nejvíce postiženým regionům. V rámci konkrétních opatření počítá s vytvořením mobilního pracoviště úřadu práce přímo na pracovištích zaměstnavatele. Propouštění by tam mohli získat základní poradenství, popřípadě by tam mohla být přímo vedena evidence uchazečů o zaměstnání.

Podle Kotrby disponuje ostravský úřad práce pro letošní rok významnými finančními zdroji na zabezpečení rekvalifikací, tvorbu nových pracovních příležitostí, které by měly být ještě navýšeny. Financování opatření se předpokládá z národních zdrojů a Operačního programu Zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…