Ministři zahraničí Severoatlantické aliance v Turecku jednají o Ukrajině i IS

13.05.2015 15:50

Šéfové diplomacií členských zemí NATO se dnes na svém setkání v jihoturecké Antalyi zabývali situací na východě Ukrajiny, podporou boje proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) či prodloužením mise v Afghánistánu. Za Českou republiku se summitu účastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Jedním z nejdůležitějších záležitostí tohoto setkání bude, co by mohlo NATO udělat ještě víc v boji proti terorismu a v boji proti ISIL,“ prohlásil před počátkem jednání generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Ministři zahraničí Severoatlantické aliance v Turecku jednají o Ukrajině i IS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dny NATO v Ostravě. Promluvil i prezident Miloš Zeman

ISIL je zkratka pro Islámský stát v Iráku a Levantě, jak se IS označoval před vyhlášením chalífátu na území Sýrie a Iráku loni v létě.

Stoltenberg rovněž vyzval k důslednému dodržování dohod z běloruského Minsku. „Vyzýváme Rusko, aby přestalo podporovat separatisty a stáhlo své síly z východu Ukrajiny,“ uvedl.

O svém úterním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči dnes své kolegy informoval ministr zahraničí USA John Kerry. „Nyní nastala obrovská příležitost, abychom v tomto konfliktu nalezli cestu k jistotě a řešení,“ uvedl Kerry. I on vyzval Rusko a proruské separatisty na východní Ukrajině, aby začali dodržovat minská ujednání. Uvolnění protiruských sankcí podle něj ale v současné situaci nepřipadá v úvahu. Jsou prý totiž zárukou úspěšného pokračování mírového procesu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…