Ministryně Karla Šlechtová k novele stavebního zákona: Úleva pro stavebníky

23.09.2015 14:46

Komplikují vám jiní vlastníci v domě povolení rekonstrukce vašeho bytu? Nebo máte potíže se sousedem, který vám odmítá dát souhlas se stavbou rodinného domu? Ministerstvo pro místní rozvoj před časem zahájilo práci na novele stavebního zákona, která by měla zjednodušit povolování staveb a ulehčit jejich realizaci.

Ministryně Karla Šlechtová k novele stavebního zákona: Úleva pro stavebníky
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Stavebník už nebude muset dokládat souhlasy ostatních vlastníků bytových jednotek,  bude-li se žádost týkat nemovité věci rozdělené na jednotky. Předloží pouze souhlas správce, nebo společenství vlastníků,“ uvedla příklad ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.  K uvedenému zjednodušení přispěla úprava bytového spoluvlastnictví v novém občanském zákoníku.

Stavební zákon má dopad na nejširší vrstvy obyvatel. Upravuje postupy stavebního úřadu při povolování staveb. Povinnosti, které stavebník musí splnit, mu ukládají i jiné zákony.  Pokud se nezmění tyto zvláštní zákony, stavebník bude stále shánět řadu razítek a obíhat úřady. Stavební zákon může ke zrychlení a zjednodušení přispět úpravou postupů, a to je základ připravované novely.    

Příprava staveb je však natolik složitý proces, že prodražuje a protahuje velké stavby, například dálnice, i o léta. Česká republika se mezi zeměmi Evropské unie řadí mezi ty, kde způsobované průtahy patří k nejdelším. Pro drobné stavebníky, neznalé všech předpisů, jde někdy o úplné martyrium.

Asi nejzásadnějším plánovaným přínosem novely pro malé i velké stavebníky je sloučení celého povolovacího procesu do jednoho řízení. Tím by se mělo výrazně urychlit povolování staveb.

Co potěší hlavně malé stavebníky

Z  benefitů novely, zejména pro menší stavebníky, lze jmenovat:

·         Zákon umožní svépomocnou výstavbu u všech typů rodinných domků, tedy bez určení zastavěné plochy. (Dnes je možno stavět svépomocí pouze do 150 m2.)

·         Bazén nebo skleník si na pozemku rodinného domu nebo na pozemku pro rodinnou rekreaci bude moci postavit každý pouze na základě jejich umístění a bez následného povolování (tedy bez ohlášení nebo stavebního povolení).  Zatím platí omezení, kdy taková stavba může mít maximálně 40 m2 rozlohy a výšku 5 metrů.

·         Dokumenty územního plánování budou povinně zveřejňovány na internetu
a budou podléhat kontrole veřejnosti.

Kvalita má přednost

Novela měla platit v polovině příštího roku. Na nedávném Žofínském fóru, kde o ní diskutovali představitelé MMR, podnikatelů a dalších institucí, zazněla informace, že bylo navrženo posunout její účinnost na konec roku 2016, nebo na leden 2017. Ministerstvo obdrželo v připomínkovém řízení od nejrůznějších institucí celkem na 2300 připomínek. Vypořádat však musí pouze ty, které jsou označeny jako zásadní, těch je asi 1800. K některým bodům například přišlo i pět připomínek, které si navzájem protiřečí. „Situace kolem připomínkování dokládá velikost práce, do které jsme se pustili,“ vysvětluje Karla Šlechtová. „Jde nám hlavně o kvalitu výsledného díla. Naštěstí nejsme v situaci, kdybychom museli „šturmovat“ za každou cenu a předkládat ke schválení dokument, u kterého bychom si nebyli jisti, že zohledňuje co nejvíce rozumných návrhů a zkušeností a že je zpracován s maximální pečlivostí.“

Ožehavou otázkou, která s přípravou novely souvisí, jsou v médiích často diskutované pražské stavební předpisy. (Pozn. Stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby na území hlavního města Prahy.) Praha, jako jediné město v republice, má desítky let předpisy vlastní. Účinnost pražských předpisů v lednu tohoto roku Ministerstvo pro místní rozvoj na 15 měsíců pozastavilo, protože po posledních úpravách nesplňovaly některé zákonné normy. Nebyly notifikovány u Evropské komise, snižovaly požadavky na denní osvětlení obytných místností atd. Spor o finální znění předpisů se stal i předmětem koaličních problémů na pražském magistrátu. Nakonec se vynořila možnost, že Praha vlastní předpisy ani mít nebude. Proto jsme ministryni Karle Šlechtové položili otázku:

Jak se k  záležitosti staví MMR, které je v tomto případě hostinským, bez kterého by se neměl dělat účet?

„Nepodceňuji důležitost hlavního města z hlediska stavebnictví, jde zde o rozvojové plány za desítky a desítky miliard korun. V souvislosti s novelou je však navrhována i změna dalších 36 souvisejících zákonů. Rozsah práce je obrovský, pražské stavební předpisy jsou pouze jednou malou částečkou.

Praha jistě má některá svá specifika. Pražský magistrát 16. září doručil MMR finální návrh jejich znění. Bude-li kvalitní, což znamená v souladu s našimi zákony a s požadavky legislativy EU, není důvod, proč by Praha své předpisy neměla mít i nadále. Nyní je studují naši odborníci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…