Ministryně Marksová: Pozor na výroky proti Norsku. Je to vyspělý stát

22.01.2015 12:10

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) varuje před unáhlenými výroky, že norské úřady odebírají děti neoprávněně. Serveru IDNES.cz v rozhovoru řekla, že jde o jednostranný pohled. Podle ní je Norsko vyspělým státem, kde více než v Česku dbají na práva dětí a berou jejich přání a tvrzení vážně. Veřejnost navíc prý nemá úplné informace.

Ministryně Marksová: Pozor na výroky proti Norsku. Je to vyspělý stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Veřejnost nemá o kauze dětí Evy Michalákové úplné informace, domnívá se ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Na druhou stranu ale tvrdí, že by se případ v médiích vůbec neměl objevovat. iDNES.cz zajímalo, zda matka dětí informace záměrně zkresluje.

„Neřekla bych, že jsou zkreslené, jen nejsou úplné. Považuji to ale za správné, protože si myslím, že podrobnosti nemají být zveřejněny.

Ministryně uvedla, že matka chlapců neříká plnou pravdu. „Obecně se domnívám a respektuji to, že rodinné kauzy, do kterých jsou zapleteny nezletilé děti, nemají vůbec co dělat na veřejnosti. Také se domnívám, že v médiích nemají co dělat fotky dětí paní Michalákové, byť mají přes oči černou pásku. Podle mého je to nedostatečné, fotky by být uveřejňovány neměly a kauza by se v médiích rozmazávat neměla, protože děti si ji dohledají a potáhne se s nimi celý život. Tu kauzu už nikdy nevymažou z veřejného prostoru. A to si myslím, že je špatně,“ míní Marksová.

Norský standard je úplně jiný než český  

Marksová také popsala, že na dopisy, které česká strana zaslala, dostala také odpovědi. Nicméně v obou odpovědích norská strana říkala, že nebude sdělovat žádné detaily z kauzy. „Ani norský ombudsman, ani norská ministryně nezasahují do jednotlivých kauz. Teď je ale úplně nová informace, že je tady nabídka přímé komunikace. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který je Ministerstvu práce a sociálních věcí podřízen, ji využije a uvidíme, co nám norská strana sdělí,“ řekla k vývoji případu, kdy se česká strana snaží pomoci matce získat děti zpět do své péče.

Ministryně také prozradila, že detailně není obeznámena s norským systémem a zároveň dodala, že jde o velice civilizovanou a vyspělou zemi, ve které je standardem zájem dítěte. „A to je jiný standard, než máme my v Česku. … Norská strana maximálně respektuje to, co řekne dítě. A to je věc, která tady funguje opačně. Znám řadu kauz, ve kterých máme problém uvést do praxe zájem dítěte a to, co dítě říká, se naprosto nebere v potaz, protože je to považováno za naprosto zmanipulované. Toto je detail, se kterým jsem obeznámena, kde mohu soudit a vím, že u nás se zájem dítěte nezohledňuje už řadu let.

Byla bych velmi opatrná…

Politička se bránila nějakým příkrým soudům a silným výrokům o tom, že se v Norsku „kradou děti“. „Obecně musím říci, že u kauz, kde je spor o děti, je strašně těžké s informacemi jen z jedné strany, bez detailů ze spisu, dělat nějaké závěry. Protože konkrétní norské kauzy neznáme a neviděli jsme podrobnosti ve spisech, byla bych velmi opatrná na to říkat, že děti byly odebrány neoprávněně. A to i v jiných případech, které se v Norsku netýkají Čechů.“


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…