Ministryně Marksová nechodí mezi poslance. Výbor už jí zaslal oficiální stížnost

11.07.2016 19:18

Poslanci sněmovního sociálního výboru žádají ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD), aby začala chodit na jejich zasedání. Vadí jim, že se projednávání návrhů svého resortu ministryně neúčastní. Chtějí po ní, aby se určitě dostavila na příští schůzi a počítala i s dalšími letošními jednáními.

Ministryně Marksová nechodí mezi poslance. Výbor už jí zaslal oficiální stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová u volební schránky

Podle spolupracovníků ministryně se termíny schůzí výboru ale často kryjí se zasedáním vlády, kde Marksová musí být. Často pak také pobývá na pracovních cestách v regionech či zahraničí. Marksová není z vlády jediná, kdo se na zasedání příslušného výboru nedostavuje. Loni na podzim došla trpělivost poslancům z ústavněprávního výboru, kam vůbec nechodil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten pak slíbil, že se bude snažit přicházet častěji.

Sociální výbor se naposledy sešel v polovině června. Chtěl jednat mimo jiné o případném zákazu posílání dětí do sedmi let do ústavů a o dofinancování klokánků a podobných zařízení. Marksová požádala o přesun obou bodů na dopoledne, výbor ale nemohl hlasovat a program nezměnil. Ministryně se pak nedostavila a náhradu za sebe neposlala, šla na setkání lidí v tísni. Výbor témata musel odložit. Kvůli ministryni se pak znovu sešel, poslal jí dopis se žádostí o její osobní účast.

„Takto by do budoucna vztahy mezi výborem a Vaším resortem probíhat neměly. Z řad poslanců zazněla velká nespokojenost jak k Vaší neúčasti, tak ke skutečnosti, že jste nezajistila zástupce Vašeho ministerstva,“ uvedl v listu, který má ČTK k dispozici, šéf výboru Jaroslav Zavadil (za ČSSD). Připomněl, že ministerstvo dostalo předem harmonogram zasedání výboru na první pololetí. Nyní mu výbor zaslal i termíny pro druhé pololetí. První jednání bude 1. září.

Náměstkyně Marksové Iva Merhautová (KDU-ČSL) výboru řekla, že ministryně měla v úmyslu se posledního jednání zúčastnit a žádala o přesun bodů, výbor jí to ale neumožnil. Zavadil podotkl, že ministr má povinnost na jednání chodit, nebo se nechat zastoupit, pokud výbor na jeho účasti netrvá.

Nepřítomnost ministryně na zasedáních výboru omlouvá její tým i tím, že se poslanci scházejí často ve středu, kdy zasedá vláda a kdy Marksová musí být na jednání kabinetu. Ze šesti pražských zasedání v prvním pololetí se ve středu konala dvě, ve čtvrtek čtyři. Ve druhém pololetí bude polovina ze šesti schůzí ve středu, druhá polovina ve čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…