Ministryně Marksová v ČT: Toto pro nás byla černá noční můra...

19.10.2015 19:10

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zavítala do pondělního Interview ČT24. Promluvila o prolomení limitů těžby uhlí v Ústeckém kraji, o chuti Čechů stěhovat se za prací i o růstu důchodů. Stranou její pozornosti ovšem nezůstali ani uprchlíci zadržovaní v Česku. Ostnatý drát má prý chránit, a to například ženy s dětmi.

Ministryně Marksová v ČT: Toto pro nás byla černá noční můra...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

V úvodu pořadu hovořila o prolomení těžebních limitů na dole Bílina, o čemž dnes rozhodla vláda. Jak zastánci, tak odpůrci prolomení jsou s rozhodnutím vlády nespokojení. Horníci varují, že v této variantě bude uhlí a práce stejně málo, zatímco odpůrci těžby varují, že budou dál poškozovány jejich zdraví i krajina. „Každý rok se bude vyhodnocovat, co se s tím uhlím dělá a kam jde,“ oznámila dáma. „Já jsem s tím v pohodě srozuměna, nemám žádné černé svědomí,“ shrnula svůj pohled.

Pravdou prý je, že prolomení limitů nepřinese nová pracovní místa, ale spíše to nezhorší aktuální situaci. Kraj by ještě mnohem více potřeboval investory. A co pro Ústecký kraj udělala vláda? „Já bojuji se sociálním vyloučením a nějaká opatření jsme udělali, ale jejich efekt se projeví za dva až tři roky,“ oznámila.

Další problém je, že čeští občané nejsou příliš ochotni stěhovat se za prací. Úřad práce proto připravil novou dávku na mobilitu pro lidi, kteří si najdou práci v jiném regionu, ale odmítají se přestěhovat.

Pár slov padlo také na adresu důchodců. Předpokládané navýšení důchodů o 40 korun je prý černou můrou ministerstva, proto Marksová počítá s jednorázovou pomocí v řádu stovek korun. „Ono to není koncepční... Ale přišlo nám fér to těm lidem dorovnat,“ zdůrazňovala ministryně s tím, že nejde o žádné populistické gesto.

Ostnatý drát chrání

Ve druhé polovině pořadu se ministryně vyjadřovala i k uprchlické krizi. Běženci prý u nás nežijí v tak špatných podmínkách, jak tvrdí ombudsmanka Šabatová. Marksová sice věří tomu, co ochránkyně lidských práv viděla, ale sama viděla něco jiného, když zařízení navštívila. „To, že jsou děti mezi ostnatými dráty, je svým způsobem i jejich ochrana,“ podotkla politička s tím, že tyto ženy a děti může ostnatý drát chránit před sexuálními útoky mužů – uprchlíků, které lze podle Marksové zaznamenat v zahraničí. „U nás ne,“ zdůraznila.

Nakonec se vyjádřila i ke kauze olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. Podle ministryně by měl pan Rozbořil svůj post opustit a očistit své jméno mimo politiku. „Později se může vrátit,“ vyjádřila svůj názor. Sociální demokracie ale nemá mnoho možností, jak hejtmana donutit k odchodu. Může mu však být pozastaveno členství ve straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…