Ministryně Marksová z ČT: Klaus vykládá nesmysly. Nemůžu ani zveřejnit, co si o něm myslím

06.01.2016 19:15

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) prozradila, zda nebývale dobré časy české ekonomiky pocítí ve svých peněženkách i senioři. Mohli by dostat o dvě stě až tři sta korun navíc k důchodu každý rok. Jasně se přihlásila mezi zastánce EU, zkritizovala Václava Klause a dala najevo, že migrační krize není tématem pro krajské volby. Tím mohou být např. úspěchy ČSSD.

Ministryně Marksová z ČT: Klaus vykládá nesmysly. Nemůžu ani zveřejnit, co si o něm myslím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

V úvodu pořadu se vyjádřila k návrhu Senátu, aby na svých postech zůstaly velvyslankyně v Sýrii Filipi a na Slovensku Klausová. Pozice pracovníka ministerstva zahraničí je natolik specifická, že ministryně nemá nic proti tomu, aby na svých postech zůstaly. „Nechť tam tedy v uvozovkách dožijí,“ konstatovala členka vlády. Velvyslankyně by prozatím měly pracovat na dohodu o provedení práce, dokud nedojde k patřičným změnám ve služebním zákoně.

Senátorka Eliška Wagnerová ale tento postup ministerstva tvrdě kritizuje, protože ministerstvo udržuje konkrétní osoby na dvou postech, což jde proti duchu služebního zákona. Ten si klade za cíl odpolitizovat státní správu. Marksová kontrovala, že pozice velvyslankyně je natolik specifická, že v tom nevidí problém.  

Následně se vyjádřila k návrhu Senátu na opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské. Podle ministryně o tom musí napřed diskutovat tripartita.

Pár slov padlo také o české ekonomice. Její růst podle ministryně skutečně pocítí i senioři. „Důchodci růst české ekonomiky poznají. To, co se bude počítat na rok příští, tak tam se to odrazí,“ přislíbila. Odhady říkají, že by mohlo jít o 200 až 300 korun na důchod. V této souvislosti se pozastavila nad jednou drobností ze sněmovní bitvy o jednorázové navýšení důchodů. „Bylo třeba fascinující, že nejvyšší částky navýšení důchodu navrhovala ODS, což mě skutečně rozesmálo,“ doplnila. Kabinet proto počítá s tím, že dá ministrům k dispozici nástroj, kterým bude možné jednorázově navýšit důchody i bez schválení Parlamentem.

Prezident Zeman byl zděšen tím, jak nízký plat dostávají lidé, kteří pečují o seniory. Dá se na tom něco změnit? Členka vlády si posteskla, že v pečovatelských profesích všude jsou zoufale nízké platy. Proto bylo rozhodnuto o posílení tohoto segmentu o 850 milionů korun. „Ale jsou to věci, které tu jsou celá léta zanedbané, a my to nemůžeme skokově zvýšit,“ upozorňovala Marksová.

Byla by ráda, aby se podařilo prosadit zákon o sociálním bydlení. Základem tohoto zákona je myšlenka, aby byly státní prostředky na tuto oblast vynakládány efektivněji. A co to znamená sociální byt? „80 až 90 procent těchto bytů bude pro seniory, samoživitelky, postižené spoluobčany a podobně,“ přislíbila ministryně. Developeři by do budoucna mohli mít povinnost část nových bytů vyčlenit na sociální oblast. „Ani dnes to stát moc nereguluje, ale dává na to hodně peněz. Ty tak často míří do kapes soukromých majitelů,“ podotkla dáma. Stávalo se tak, že podnikatel koupil starší hotel, udělal z něj ubytovnu a obec s tím nemohla vůbec nic udělat. A to se musí změnit.

Migrační krize není téma pro krajské volby

Marksová je také místopředsedkyní ČSSD. V této roli konstatovala, že sociální demokracie chce po svých krajských lídrech, aby si sami určili, čím se chtějí ve svém kraji zabývat. „Migrační krize není téma pro krajské volby, v krajských volbách se řeší doprava, školství a tak podobně. Tím hlavním tématem pro všechny kraje může být, co tady dokázala vláda ČSSD,“ poznamenala členka kabinetu.

Jasně se také přihlásila do tábora zastánců EU. Nijak se jí proto nelíbil výrok exprezidenta Václava Klause, který EU srovnával s Hitlerem a Stalinem. „Asi nemůžu úplně zveřejnit, co jsem si v první chvíli pomyslela, ale řekněme, že jsem se divila, co to Václav Klaus říká za nesmysly,“ prozradila Marksová.

V závěru pořadu prozradila, že se na určitou úlevu na sociálním pojištění mohou těšit také rodiny s dětmi. Ten, kdo nepracuje a neplatí tedy sociální pojištění, se ale žádných úlev nedočká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…