Ministryně Müllerová hájila v ČT Nečase: Možná to bylo připravené k jeho diskreditaci

09.07.2013 19:12

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) končí spolu s celou vládou Petra Nečase (ODS) ve své funkci a ve čtvrtek předá po sedmi měsících svého působení v čele resortu agendu svému nástupci - Františku Koníčkovi, kterého si do vlády přizval designovaný premiér Jiří Rusnok.

Ministryně Müllerová hájila v ČT Nečase: Možná to bylo připravené k jeho diskreditaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně Müllerová

Müllerová se nezúčastnila rozlučkové večeře s prezidentem Milošem Zemanem. Měla už svůj program, ale nešla by, ani kdyby měla volno. Zásadně prý totiž nesouhlasí s tím, jakým způsobem Zeman vybral nového premiéra a jak mění ústavní zvyklosti, řekla v pořadu Interview ČT24.

Co se týče jejího nástupce Františka Koníčka, je Müllerová poměrně smířlivá. Věří, že resort zvládne. Naproti tomu bývalý ministr Jaromír Drábek prý některé věci podcenil či nedocenil a příliš poslouchal svého náměstka Vladimíra Šišku, který veškeré záležitosti měřil pouze ekonomickým a podnikatelským způsobem a chyběl lidský rozměr.

Stíhání Nečase je podezřelé

Moderátorka Interview ČT24 přivedla řeč také na to, že policie požádala sněmovnu o vydání odcházejícího premiéra Petra Nečase v souvislosti s kauzou bývalé šéfky kabinetu Jany Nagyové. Podle Müllerové by české demokracii neprospělo, kdyby v každém případě podezření poslanců z trestného činu došlo k jejich vydání a o vině či nevině by následně rozhodoval nezávislý soud.

"Případ pana premiéra je takový, že je možné se domnívat, že zde byly určité politické vlivy, že policejní zásah nebyl zcela adekvátní. Myslím si, že institut poslanecké imunity je na místě. Pokud bude rozhodovat soud, může to být problém. Celá akce mohla být nějakým způsobem připravena, premiér mohl být zdiskreditován," spekuluje Müllerová.

Podezřelé je podle ní  to, že v tomto případě mělo jít o dopadení kmotrů a zákulisních hráčů, ale ti jsou dodnes mimo dění. A předmětem stíhání je premiér Nečas. "To mi přijde zvláštní. Může to být záležitost policie, státních zástupců..." řekla končící šéfka resortu.

Co zůstává po vládě Petra Nečase?

Müllerová se zamyslela i nad tím, co se končící vládě během funkčního období podařilo a co mohlo dopadnout lépe. "Myslím si, že některé věci v sociální oblasti byly nastaveny ne příliš dobře. Například penzijní reforma nebo záležitost sKaret. Ale určitě se povedla změna v případě nového posuzování zdravotního stavu lidí, částečně se povedla sociálně právní ochrana dětí. Povedlo se zlepšit dialog, možná trialog, v rámci tripartity. Otevřeli jsme diskuzi na téma minimální mzdy. Podařilo se nám připravit novelu o zaměstnanosti," vyjmenovala ministryně.

Za neúspěch penzijní reformy může podle Müllerové z největší části antikampaň sociální demokracie. A také některé nastavení systému, například to, že pokud člověk vstoupí do druhého pilíře, nelze později vystoupit.

"Byl tady přílišný spěch s přijetím penzijní reformy. Kdyby došlo ke konsenzu, k domluvě třeba i se sociální demokracií, mohlo se dojít k jinému řešení," neváhala s kritikou do vlastních řad Müllerová.

Nyní se chce odcházející ministryně práce a sociálních věcí nějakou dobu věnovat odpočinku, poté hodlá zužitkovat své zkušenosti při dalším uplatnění na pracovním trhu. Kandidaturu v příští volbách do Poslanecké sněmovny zatím nezvažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…