Ministryně Šlechtová zostra: Přijdeme o desítky miliard. A to, co jsem viděla ve sněmovně...

03.11.2014 21:21

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pondělním Hyde Parku České televize vysvětlovala, proč odstranila dva resortní náměstky, a prozradila, jestli už jí je ve sněmovně tepleji.

Ministryně Šlechtová zostra: Přijdeme o desítky miliard. A to, co jsem viděla ve sněmovně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Šlechtová se v pořadu vyjádřila ke svému prvnímu vystoupení ve sněmovně, kde pronesla, že jí je zima, a následně poslance ostře zkritizovala. Za vším, co řekla, si prý stojí. Potěšila ji navíc řada osobních dopisů, v nichž jí občané vyjádřili podporu. „Já si toho velice vážím,“ poznamenala. To, co ve sněmovně viděla, ji prý uráží. Je totiž obrovský rozdíl v tom, když se jen díváte na sněmovní projevy v televizi, nebo tam sedíte jedenáct hodin. Především směrem k ministrům prý zaznívá řada otázek.

Z jejich úst také zaznělo, že pracuje na plné obrátky, o čemž má svědčit mimo jiné to, že do studia ČT přišla s náběhem na zápal plic.

Nedostanete ani korunu, varovala prý Evropská komise ministryni

Evropská komise se prý velmi zajímá o to, co se služebním zákonem bude. „Pokud nebude služební zákon v platnosti, nepustíme vám ani korunu na období 2014 až 2020,“ popsala Šlechtová informaci z Evropské komise. Podle jejího názoru je vysoce pravděpodobné, že nezačneme čerpat evropské peníze od ledna 2014, protože EK bude čekat, jak dopadne avizovaná ústavní stížnost prezidenta Zemana.

V končícím dotačním období se to má následovně. Optimistická čísla, že ztráta, kterou už nedočerpáme, bude pod dvaceti miliardami korun. „Proč se ale nemluví o tom, co jsme dočerpali? Loni jsme nedočerpali 12 miliard, letos by to mohlo být pod dvacet miliard, ale nejpesimističtější odhady hovoří o třiceti miliardách. „Osobně se domnívám, že to bude mezi 23 až 25 miliardami,“ oznámila ministryně.

Rok 2014 končí a programy nikde

V tuto chvíli Česko zatím nespustilo výzvy na období 2014 až 2020. Čeká se totiž na to, až komise schválí náš program. Připomeňme ale, že už je téměř konec prvního roku v novém dotačním období. Problém je ale například v tom, že MMR není ministerstvem všemocným, takže značný kus práce leží na jiných resortech. Šlechtová ale také oznámila, že chce do vlády dodat materiál, na jehož základě by následně mělo ministerstvo širší pravomoci v dohledu nad eurodotacemi.

A další problém, Evropská komise prý odmítá spolufinancovat české vysoké školy nebo silnice druhé a třetí třídy. Prý se ale vedla velmi dlouhá slovní bitva a Evropská komise prý nakonec alespoň částečně ustoupila. Do těchto oblastí alespoň část peněz půjde.

Z úst ministryně ovšem také zaznělo, že poradenské firmy, které podnikatelům často pomáhají se žádostmi o dotace na projekty, nedokážou dokumenty přeložit řekněme do srozumitelného jazyka tak, aby tyto projekty dotace získaly.

Odvolání dvou náměstků

„Struktura ministerstva byla řešena nelogicky, takže jsem zrušila dvě sekce,“ oznámila dále ministryně. Jasně ovšem uvedla, že celou situaci prodiskutovala s pány Sobotkou i Bělobrádkem. „Odvolání platí, ale teď se probírá, co bude s odvolanými náměstky dál,“ pokračovala. Rozhodně si prý stojí za svým rozhodnutím a trvá na tom, že by státní správa měla být odpolitizovaná. „Nebráním se tomu, abych tam měla spolupracovníky z koaličních stran, ale ne na pozicích náměstků,“ prohlásila. Podobně prý může postupovat každý ministr.

Cestovní ruch

Následně přišla řeč na podporu cestovního ruchu. MMR vydalo desítky miliard korun do podpory cestovního ruchu a otázkou je, zda to byly efektivně vynaložené peníze. V tomto dotačním období navíc nebudou podporovány projekty z této oblasti. Určité pochybnosti má o efektivitě vynaložených prostředků, proto zrušila tuto sekci na MMR a s příslušným náměstkem ukončila spolupráci.

Naproti tomu českým památkám se finanční pomoci dostane. „EU bude podporovat pouze památky z programu UNESCO ... a podobné významné kulturní památky,“ uvedla Šlechtová. O tom, jakých konkrétních památek se to nakonec bude týkat, se jedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…