Ministryně Valachová k muslimským symbolům na školách: Toto bych si rozhodně nepřála...

20.04.2016 19:15

Senátem beze změny prošla novela školského zákona, takže šéfka resortu školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová v podstatě může být spokojena. V praxi se totiž může začít naplňovat i inkluze. Stranou její pozornosti ale nezůstal ani případ studentky teplického gymnázia, u které řada rodičů požadovala její vyloučení, neboť se tato dívka otevřeně přihlásila k Mohamedově víře.

Ministryně Valachová k muslimským symbolům na školách: Toto bych si rozhodně nepřála...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Ve středečním Interview ČT24 ministryně školství Kateřina Valachová přiznala, že začíná být alergická na slovo inkluze. Prvního září do školy nastoupí stejné děti a nic zásadního se pro ně nezmění, vznikne zde jen větší prostor k pomoci těm, kteří to potřebují. Dosud na to školy nedostávaly dost peněz a právě to novela školského zákona změní. Faktem ovšem je, že rodiče mnohdy nevědí, na co mají jejich děti nárok.

„My opravdu dbáme na to, že rodič je ten, který rozhoduje o škole. Možná tohle nezaznělo z mé strany dostatečně nahlas, ale pro mě jako pro právníka je to něco tak jasného, že jsem to brala automaticky. Ale jako maminka chápu, jak citlivou otázkou pro rodiče je, kde se jejich dítě bude vzdělávat,“ uklidňovala rodiče členka kabinetu. Rozhodně to prý není tak, že by byly rušeny speciální školy.

Ve vysílání zazněla i slova prezidenta Zemana o tom, že mnohé děti ztratí radost z úspěchu, pokud budou zařazovány do běžných škol. Hlava státu tu podle Valachové měla na mysli děti se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, jenže ty budou moci zůstat na speciálních školách. Základní školy pak budou mít k dispozici dost asistentů pedagoga, dostanou na to i odpovídající finanční prostředky.

Posléze uklidňovala rodiče, že v mateřských školách bude dost místa pro děti. Od roku 2017 pro děti čtyřleté a od roku 2018 pro děti tříleté.

Muslimové v českých školách

Nakonec se Valachová vyjádřila i k muslimské studentce teplického gymnázia, u které řada rodičů požadovala její vyloučení. „Já bych byla velmi ráda, abychom tady vytvořili určitou komunikaci mezi žáky, rodiči a školami,“ zahájila dáma. V první řadě jde o to, jak se k tomu která škola postaví a jak se vše vnitřně vysvětlí.

„Naše veřejné školy jsou postaveny na tom, že děti nevedou k žádnému náboženství, a byla bych ráda, aby naše veřejné školy zůstaly sekulárními. Ale pokud někdo nosí ve škole určité náboženské symboly, tak bych byla velmi ráda, aby naše školství bylo sice sekulární, ale také velmi demokratické. A jestliže má někdo náboženský symbol, který nijak nezasahuje do práv ostatních, tak by měl mít právo se vzdělávat na našich školách. Rozhodně si ale nepřeji, aby na našich školách bylo vynucováno nějaké náboženství,“ uzavřela členka vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…