Ministryně Válková k nové aféře: Strašně jsem se rozčílila. Šla jsem za ním, ale než jsem ho zastihla...

17.06.2014 11:27

Kauza náramků pro vězně otřásla Ministerstvem spravedlnosti. Náměstek Pavel Štern, nominovaný ČSSD, v pondělí na protikorupční policii nahlásil ministryni Helenu Válkovou, že se domáhá důvěrných informací o cenových nabídkách, ke kterým nemá mít přístup. Ministryně naopak vystoupila v České televizi a vznesla podezření, že celá zakázka je velmi pochybná a náměstek Štern, který se v její realizaci velmi angažuje, ji prý možná před svou nadřízenou záměrně kryje.

Ministryně Válková k nové aféře: Strašně jsem se rozčílila. Šla jsem za ním, ale než jsem ho zastihla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Zakázka je ve fázi zjištování cenových nabídek a náměstek tvrdí, že firmy své cenové parametry poskytly výměnou za slib, že nebudou nikde zveřejněny. Obávaly se totiž úniku citlivých údajů ke konkurenci. Náměstek zastává názor, že z toho důvodu by neměl ceny znát nikdo mimo pracovní skupinu, která zakázku připravuje, tedy ani sama ministryně. Ta se však na konci minulého týdne začala informací domáhat.   

Ministryně Helena Válková v České televizi uvedla, že o náramcích pro vězně dostala jen obecné informace, které ji nemohly uspokojit. „Proto jsem chtěla do 13. 6. nabídky všech firem, které v tom průzkumu byly,“ uvedla.

Požadavek prý učinila zcela jasným a srozumitelným způsobem. Jenže v pátek 13. 6. jí náměstek Pavel Štern sdělil, že její žádosti se nevyhovuje, protože informace jsou důvěrné a nebudou sdělovány nikomu mimo pracovní skupinu, která zakázku připravuje.

Když si ministryně Válková v pátek odpoledne ve svém e-mailu toto zamítnutí přečetla, velmi se prý rozčílila. Náměstka Šterna již v jeho kanceláři nenašla, tak zavolala ředitelce Probační a mediační služby, která na projektu náramků rovněž participovala, a žádala po ní informaci, jakým legálním způsobem se jako ministryně může k informacím o cenových nabídkách dostat.

Ředitelka prý několik cest nabídla a ministryně si chtěla přes víkend rozmyslet, která z cest bude nejvýhodnější. Proto ředitelku požádala, aby nic neříkala náměstku Šternovi, že se s ním domluví sama. Než však k domluvě došlo, vypravil se v pondělí ráno náměstek Štern na policejní Útvar pro vyšetřování korupce a finanční kriminality a oznámil, že ministryně chtěla ovlivňovat průběh veřejné zakázky.

Ministryně považuje za nevěřitelné, že ve své pozici nemůže dostat požadované informace o nabídkách na detenční náramky. „Tím spíš, že tam klíčí podezření, že se tam odehrává něco, co není v pořádku,“ upozornila ministryně. Podle ní nikdo neví, zda cena 700 milionů, se kterou pracovní skupina operuje, je skutečně reálná a odpovídá cenovým nabídkám.

„A náměstek Štern, místo toho, aby nám to vysvětlil, tak hned v pondělí jde na protikorupční policii učinit oznámení na mě, a na odchodu to ještě všechno zavolá do Lidových novin,“ rozhořčila se Válková na závěr.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…