Ministryně Válková předělávala a předělávala to, po čem toužila Bradáčová. Až z toho prý vzniklo něco úplně jiného

08.09.2014 9:01

Nový zákon o státním zastupitelství z dílny Ministerstva spravedlnosti si nezískal podporu poslanců ani žalobců. Lidové noviny píší o výhradách žalobců, kteří tvrdí, že nový návrh vůbec nekoresponduje s tím původním. Členové ústavně právního výboru prý dokonce pochybují o nutnosti nové normy.

Ministryně Válková předělávala a předělávala to, po čem toužila Bradáčová. Až z toho prý vzniklo něco úplně jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Dlouho připravovaný návrh nového zákona o státním zastupitelství, který připravilo Nejvyšší státní zastupitelství, se Ministerstvu spravedlnosti v čele s Helenou Válkovou znelíbil. Proto ministerstvo připravilo další materiál, který mění jeho parametry. LN uvádějí, že se proti tomuto návrhu stavějí žalobci a nemá podle nich šanci obstát.

Velkou změnou je, že ministerstvo opustilo dřívější plán na zřízení jednoho protikorupčního speciálu při Nejvyšším státním zastupitelství. Důvodem pro změnu jsou údajné obavy ze vzniku „čtvrté moci ve státě“ a centralizace moci v jediné instituci.

Namísto toho se prý počítá se dvěma speciály se sídly v Praze a Olomouci. Pracovaly by pod dohledem tamějších vrchních státních zastupitelství. V Praze by se zabýval finanční kriminalitou a v Olomouci korupcí. Dále se prý počítá s rozšířením kárné odpovědnosti žalobců či jakémsi osekání pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství.

To, co ministerstvo připravilo, nekoresponduje s původním návrhem

Kritika připravovaného zákona podle LN přichází ze všech stran. Aktuální návrh podle žalobců nemá nic společného s tím původním návrhem, který připravovali. „Mám pocit, že tento návrh sice vychází z toho původního, ale dává mu opačná znaménka – kde bylo plus, je nyní minus. Návrh ministerstva bohužel neodpovídá věcnému záměru,“ uvedl pro LN nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Podobně hovoří i pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová. Změny předložené ministerstvem jsou podle ní koncepční. Proto je prý na místě diskutovat o novém věcném záměru.

Návrh týmu náměstka Pelikána si prý vysloužil kritiku i u politiků. Podle LN návrh kritizují i ti, kteří s původním návrhem také nesouhlasili. „Jaký je důvod, že se má koncepce dělat v Olomouci? Tváříme se, že to není koncepční změna. Ale podle mě je to zcela zásadní koncepční změna,“ uvedl Marek Benda.

LN shrnují, že státní zástupci i členové výboru ministerský návrh rozcupovali. A navíc se údajně začali ptát, je-li ve společnosti po nové normě vůbec poptávka.

Soustava státních zastupitelství funguje

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nakonec poslancům přiznala, že ani ona neví, jestli je nový zákon potřeba. „Už od počátku se mi vrací hluboké pochybnosti nad smysluplností nového zákona. Jde mi zejména o to, aby se zlepšilo postavení, prestiž a fungování státního zastupitelství. Je mi úplně jedno, jestli novým zákonem, nebo novelou,“ řekla ministryně LN.

Zákon chce Válková přesto předložit v plánovaném termínu. „Rádi bychom to stihli v prosinci. Máme už dvě paragrafová znění,“ potvrdila v rozhovoru. LN se ptaly, zda je možné tento termín stihnout, pokud se nepodaří současný návrh naroubovat na ten předchozí.

„V současném věcném záměru nejsou mantinely typu `musí být zřízen jeden speciál a musí být zrušena vrchní státní zastupitelství`. Lze z toho dovodit, že věcný záměr se zřízením speciálu a zrušením vrchních státních zastupitelství počítal za předpokladu, že to bude doloženo důkladnou analýzou spolu s ekonomickým propočtem. I kdyby nastalo prodloužení doby, zákon není samospasitelný,“ uvedla Válková.

„Soustava státních zastupitelství funguje a je lepší připravit dobře vyargumentovaný a obhajitelný zákon než normu, která by v praxi narážela na problémy,“ uvedla Helena Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…