Ministryně chce zlepšit zdravotní péči ve věznicích

08.03.2014 17:52

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce zlepšit zdravotní péči ve věznicích. Řekla to dnes při inspekční návštěvě ve věznici Valdice na Jičínsku. Podle mluvčího Ministerstva spravedlnosti Miroslava Konvaliny budou inspekce věznic pokračovat a poznatky z nich chce Válková využít při přípravě reformy vězeňství.

Ministryně chce zlepšit zdravotní péči ve věznicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

„Zaznamenala jsem nedostatky v zajištění zdravotní péče, což není pouze specifikem valdické věznice, ale jak vyplývá z obecně dostupných informací, je to problém většiny českých věznic. Chci tento problém řešit, abychom přijali vhodná opatření," uvedla ministryně.

Ministryni překvapila velká zaměstnanost trestanců


Ve Valdicích naopak Válkovou podle jejích slov překvapila nadprůměrná zaměstnanost vězňů a rozmanitost práce, které se mohou na 11 pracovištích věnovat. Z valdických vězňů, kterých je nyní 888 včetně doživotně odsouzených, pracuje zhruba 70 procent.

Válková krátce po lednovém nástupu do funkce stáhla z projednávání novely zákonů, které měly zredukovat počet typů věznic ze čtyř na dva. Podle staženého návrhu, který v listopadu schválila vláda Jiřího Rusnoka, měly místo nynějších věznic s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou existovat pouze „věznice" a „věznice se zvýšenou ostrahou". Válková však uvedla, že nebyly dostatečně zváženy důsledky navrhovaného systému rozdělování vězňů do výkonu trestu. Před předložením upravené varianty reformy vězeňství chce ministryně vést odbornou diskusi.

Ministryně chce snížit recidivu vězňů i jejich oddlužováním


Válková označila problematiku vězeňství za jednu za svých priorit. Zdůraznila, že je potřeba vytvořit nové programy zacházení s odsouzenými, zabývat se oddlužováním vězňů a jejich zaměstnáváním, a to vše s cílem snížit recidivu trestanců. Chce také přiznat více kompetencí Probační a mediační službě.

Ministryně v polovině února zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Dohnal odmítl tvrzení, že prověrce bránil, a označil ho za záminku ke svému odvolání. V otevřeném dopise premiérovi, členům vlády a Parlamentu se za něj postavilo několik desítek ředitelů a ředitelek věznic. Později Dohnal záležitost označil za „pseudokauzu" a ministryni se za některé výroky z minulosti omluvil. Výsledky prověrky bude mít ministerstvo kolem 10. března, Vězeňská služba má následně půlměsíční lhůtu pro námitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…