Minsk je připraven hostit nová jednání o ukrajinské krizi

22.01.2015 11:12

Bělorusko je připraveno zorganizovat další schůzku takzvané minské skupiny, která by měla navázat na středeční ministerskou konferenci v Berlíně. Uvedl to dnes v Minsku mluvčí běloruského ministerstva zahraničí. Podle východoukrajinských separatistů ale další diplomatické kontakty vážně zkomplikoval dnešní krvavý incident v Doněcku, z něhož povstalci obviňují ukrajinskou armádu.

Minsk je připraven hostit nová jednání o ukrajinské krizi
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V německé metropoli se v noci na dnešek ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa dohodli na oddělení bojujících stran na Donbasu, k němuž by mělo přispět stažení těžké bojové techniky do vzdálenosti 15 kilometrů od fronty. Následovat by měla výměna zajatců a humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu.

Detaily a harmonogram má dojednat minská kontaktní skupina, jejíž setkání bylo v minulých týdnech několikrát odloženo. Členy skupiny jsou kyjevský emisar a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a zástupci doněckých a luhanských povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo. Jednání zprostředkuje zástupkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Heidi Tagliaviniová.

Pušilin vydal prohlášení, podle něhož vyhlídky na úspěch výrazně zkomplikoval dnešní incident v Doněcku, kde při minometném ostřelování zahynulo možná až třináct civilistů. Vzbouřenci z útoku obviňují ukrajinskou armádu.

Separatisté chtějí být pozváni Kyjevem

Povstalci navíc podle Pušilina trvají na tom, aby oba zástupce separatistů, tedy samotného Pušilina a Dějněga, oficiálně k jednání do Minsku pozval Kyjev. Ukrajinská vláda ale oficiální kontakty se separatisty odmítá, exprezident Kučma v Minsku zastupuje ukrajinskou stranu pouze jako neformální zmocněnec.

Závazek urychleného svolání minské kontaktní skupiny byl jedním ze závěrů středeční berlínské schůzky. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že kontaktní skupina by měla vytvořit několik pracovních podskupin, které by měly převzít odpovědnost za jednotlivé úkoly. Za hlavní označil řešení kritické humanitární situace v Donbasu.

Minská jednání mají za sebou zatím tři kola, která se uskutečnila v červenci, v září a v prosinci loňského roku.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…