Mír není samozřejmostí, upozorňuje Malínský z ČSSD v den výročí konce války

08.05.2014 8:50

Jiří Malínský (ČSSD) připomíná, co se dělo na českém území koncem války. Povstání proti nacistickým okupantům dopadlo v zásadě úspěšně a snad minimem obětí, ale ono minimum ve skutečnosti znamená tisíce mrtvých a raněných. Svou roli v povstání sehrála i tehdejší sociální demokracie. Ani dnes ale nesmíme zapomínat na to, že mír není a nikdy nebyl samozřejmostí.

Mír není samozřejmostí, upozorňuje Malínský z ČSSD v den výročí konce války
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Do Československa se blížily armády spojenců, ze západu Američané, z ostatních směrů příslušníci sovětské armády. Svou roli ale sehrála i polská a rumunská armáda, i jednotky generála Vlasova. V reakci na to vypuklo v zemi živelné povstání, do kterého se zapojily desítky tisíc lidí, sociální demokraty nevyjímaje.

„Více než čestné místo tu patřilo sociálním demokratům: Odbojová skupina Rada tří, jejímuž vlivu podléhala území prakticky od východní hranice protektorátu přes Českomoravskou vysočinu až do jižních Čech, znásobila své úsilí a současně se včlenila do rychle vznikající České národní rady, jejímž předsedou se stal známý literární historik, profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Albert Pražák a kde sociální demokraty zastupoval Josef Kotrlý. Důležitou úlohu sehrál během květnových dnů i velitel její vojenské sekce, londýnský parašutista, pozdější zeť Bohumila Laušmana, v té době štábní kapitán Jaromír Nechanský,“ připomíná Malínský.

Autor má za to, že si i v dnešní době musíme připomínat hrdinství spojeneckých vojáků, tak i hrdinných Čechoslováků, kteří povstali. Je na místě jim všem projevit úctu a nikdy nezapomínat na to, že mír nikdy nebyl a není samozřejmostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…