Mír v Palestině ano. Ale tohle ne! Incident na letišti v Dagestánu má dohru

30.10.2023 14:14

Na letišti v Dagestánu v neděli vypukly protiizraelské nepokoje po příletu letadla z Tel Avivu. Podle zpráv a videí sdílených na sociálních sítích protestující zaplavili letiště, pronikli na ranvej, mávali palestinskými vlajkami a zároveň skandovali antisemitská hesla. Dagestán, který je ruskou republikou, má převážně muslimské obyvatelstvo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Ukrajinu a celý Západ z rozdmýchávání nenávisti a vyprovokování konfliktu s cílem rozdělit ruskou společnost.

Mír v Palestině ano. Ale tohle ne! Incident na letišti v Dagestánu má dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Palestiny a proti nelegálním izraelským osadám v Palestině

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí
Rozzuřený dav lidí mávajících palestinskými vlajkami vtrhnul na mezinárodní letiště v Machačkale ve snaze lynčovat cestující, kteří přiletěli z izraelského Tel Avivu. Podle dostupných záběrů protestující skandovali Allahu Akbar a proti židovským cestujícím následně demonstrovali i před hotelem, kde se někteří Židé ubytovali.

Ruské ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že identifikovalo 150 osob, které se účastnily výtržností, a 60 z nich bylo vzato do vazby k dalšímu vyšetřování. Podle úřadů a místních tiskových agentur bylo při nepokojích zraněno více než 20 lidí, včetně devíti policistů.

Provoz na letišti byl kvůli protestům dočasně zastaven a v neděli byly zrušeny desítky letů. Šéf dagestánské správy Sergej Melikov uvedl, že normální provoz bude obnoven během dvou až tří dnů. Ruské ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že letiště je „plně pod kontrolou orgánů činných v trestním řízení", a vláda regionu prohlásila, že bezpečnostní opatření budou posílena ve všech městech a obcích.

Melikov označil nepokoje za hrubé porušení zákona. „Všichni Dagestánci soucítí s utrpením obětí jednání nespravedlivých lidí a politiků a modlí se za mír v Palestině. Ale to, co se stalo na našem letišti, je pobuřující a mělo by být náležitě posouzeno orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl Melikov a poté obvinil Ukrajinu, že k těmto nepokojům podněcuje. Kyjev se podle něj podněcováním nepokojů snaží destabilizovat region.

Podobně reagoval také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož je zcela zřejmé, že nepokoje v Machačkale byly z velké části výsledkem vnějšího vměšování. Prezident Vladimir Putin se prý ještě v pondělí mimořádně sejde se svými nejvyššími představiteli, aby projednal „pokusy Západu využít událostí na Blízkém východě k rozdělení ruské společnosti.“

Nepokoje přišly na pozadí televizních záběrů ukazujících hrůzy toho, co se děje v Gaze. „Pro naše nepřátele je velmi snadné využít těchto záběrů k tomu, aby provokovali a rozzuřili lidi,“ uvedl Peskov, jak informuje Financial Times.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepokoje odsoudil a přičetl je rozšířené ruské nenávisti vůči jiným národům. „Ruský antisemitismus a nenávist vůči jiným národům jsou systémové a hluboce zakořeněné," řekl Zelenskyj, který je Žid. „Nenávist je hnacím motorem agrese a teroru. Všichni musíme společně bojovat proti nenávisti,“ uvedl podle serveru Politico.eu.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v prohlášení zveřejněném v neděli večer vyzval Rusko, aby „zajistilo blaho všech izraelských občanů a Židů, ať jsou kdekoli, a aby podniklo rázné kroky proti výtržníkům a podněcování nenávisti proti Židům a Izraelcům".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský by měl držet zobák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 30.10.2023 14:29:57
Jeho štvavá vystoupení jsou hnusná

|  12 |  0

Další články z rubriky

Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

20:13 Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…