Mirek Topolánek: Když zemřel Havel, začali vylézat z děr hadi a štíři

19.12.2018 10:42

Výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla se připomínalo mimo jiné i v pražském Business Clubu. Dokumentarista Petr Jančárek tam promítal dosud nezveřejněné záběry z Havlova života, které se objeví v novém filmu, který chystá (společně s hudebníkem Michaelem Kocábem) napřesrok k třicátému výročí listopadu 1989.

Mirek Topolánek: Když zemřel Havel, začali vylézat z děr hadi a štíři
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace na Malostranském náměstí s názvem Palachův týden 2018: Občané hlídají demokracii a slušnost

Na projekci a následné vzpomínání dorazil kromě lidí, jako je dokumentaristka Helena Třeštíková, neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček nebo šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek, také bývalý předseda vlády z ODS Mirek Topolánek.

Ten před kamerou webu seznamzprávy.cz zavzpomínal na to, jaký měl s Václavem Havlem vztah. Byl prý „velice zvláštní“.

„Měl jsem možnost ho volit prezidentem v roce 1998,“ vzpomínal Topolánek s dojetím na slavnou volbu s pískající první dámou.

Jako předseda ODS se s tehdy již bývalým prezidentem setkával mimo protokol. „Myslím si, že do mě vkládal naděje, že polidštím Občanskou demokratickou stranu,“ vzpomínal. V tomto prý Václava Havla „asi zklamal“.

„V celé řadě věcí jsem s ním nesouhlasil, ale pokud se tu bavíme o odkazu Václava Havla, tak nejvíc mu škodí ta adorace, když z něj vyrábějí tatíčka Masaryka,“ myslí si expremiér.

Václav Havel podle něj této zemi chybí. „Chybí tady ten rozměr, kdy s ním sice nemusíte souhlasit, ale víte, že vám bude naslouchat, pokusí se vám něco vysvětlovat, a dokonce se můžete rozejít i nesouhlasně,“ vyzdvihl, co mu chybí nejvíce.

Tento rozměr podle něj v dnešní české politice absolutně chybí.

Topolánek odmítl Havlovo srovnávání s Masarykem, ale vidí jednu paralelu: „Když zemřel Masaryk, tak začala druhá republika a z děr vylezli všichni hadi a štíři a začali plivat na první republiku.“ Po odchodu Václava Havla se podle Topolánka stalo něco podobného. „Když vidím, kdo dnes mluví za veřejnost, tak vidím, jak se všichni ti bolševici a estébáci vyrojili z děr a ten morální rozměr Havlovy politiky dnes absolutně chybí,“ uzavřel expremiér. 

Autor záběrů Petr Jančárek pak ještě zmínil, že „Václav Havel byl před kamerou docela rád“, a také, že v jeho případě Havel věděl, že mu „kamera neublíží“.

Dokumentaristka Helena Třeštíková by si „strašně přála, aby jeho odkaz zazářil v plné síle, protože je to člověk, který je pro nás a pro naši zemi strašně zásadní“.

Michal Horáček si myslí, že ty  základní Havlovy myšlenky jsou s námi pořád. „Že se vracíme do Evropy, do západní Evropy, do velkých a silných společenství, jako je Severoatlantický pakt nebo Evropská unie.“ To je podle něj hlavní Havlův odkaz.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…