Mirek Topolánek: Merkelová mi připomíná Jaromíra Jágra

25.08.2016 9:25

Nad osobností německé kancléřky Angely Merkelové se na serveru Dotyk.cz zamýšlí bývalý český premiér Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek: Merkelová mi připomíná Jaromíra Jágra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Připomněl, že v knize Jiřího F. Potužníka Sto dní v čele Evropy uvedl: „Nevím, jestli je to tím, že je žena; nevím, jestli je to tím, že je z Východu; nevím, jestli je to proto, že je konzervativní, a už vůbec nevím, kdy naposled měli k sobě český a německý politik tak blízko. Pravdou je, že nám s Angelou se to podařilo.“

Topolánek přiznal, že asi žádný český politik neměl k Angele Merkelové tak osobní vztah a asi nikdo se s ní nepotkal tolikrát jako on. „Přesto nemohu říci, že ji znám dobře,“ podotkl.

Celý text je ZDE

Pokládá si otázku „Jaká je Angela Merkelová?“ a hned na ni odpovídá: „Jako ‚Ossis‘ je přirozeně skeptická; jako dcera protestantského pastora v NDR věděla, že musí být lepší než ostatní, takže je pracovitá a odhodlaná; jako vědkyně je trpělivá a cílevědomá; jako křesťanská demokratka preferuje křesťanské hodnoty a otevřenost vůči světu; v ekonomických otázkách je luteránsky obezřetná; jako politička vyznává víc pragmatismus než ideologii a ve svých rozhodnutích je ochotna jít až na hranu cynismu. Připomíná v nadsázce Jaromíra Jágra. Ten je pro hokej ochoten obětovat vše. Angela má taky ‚jen‘ svou politiku.“

Pokud jde o uprchlíky, dobře si spočítala, že v první vlně je alespoň část těch „slušnějších – autentických“. Další vlny už budou jen obří malér. A drahá Angela vyslyší hlas svých občanů i vnitrostranických kritiků, zvláště po excesech posledních dnů, uzavře náruč i hranice, sto tisíc těch nejhorších vyhostí a řekne: Milá Itálie, milé Řecko, milá EU, my si jich už vzali milion, zbytek je jen a jen váš.

Závěrem píše, že Angela Merkelová je rozený vůdce. „A já, pokud si budu muset vybrat, jestli žít ve Svazové republice Euroasijského svazu, nebo v 17. spolkové zemi Německa, zvolím přes všechna negativa to druhé. Asi nejen kvůli Angele, ale určitě taky,“ dodal Mirek Topolánek.

Tlak na Merkelovou roste

Osobou kancléřky Merkelové se na zmíněném serveru zabývá také Barbara Bublíková. Poukazuje na aktuální průzkum televizní stanice ZDF, podle kterého si většina (60 procent) Němců myslí, že jejich země není schopna vlnu uprchlíků zpracovat. Ještě v prosinci tento názor zastávalo pouze 46 procent dotázaných.

Tlak na Merkelovou, která v srpnu minulého roku pronesla osudový výrok „My to zvládneme“, proto neustále roste. Kritika sílí nejen ze strany veřejnosti, ale také od politiků. „Musí se nám podařit snížit počet příchozích uprchlíků, jinak integraci nezvládneme,“ varuje šéf sociálnědemokratické SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel. Kancléřka navíc čelí zostřující se kritice z vlastních řad. Padesátka jejích spolustraníků podepsala dopis, v němž protestuje proti jejímu řešení uprchlické krize a poukazuje na to, že ji Německo nemůže zvládnout.

Celý text je ZDE

Řešení vidí například v uzavření hranic. O tom ale kancléřka nechce ani slyšet. Řešení i nadále vidí v mezinárodní spolupráci: zajištění hranic Turecka, mírových jednáních v Sýrii a solidaritě členských zemí EU při péči o migranty. Že si za svým otevřeným postojem stojí i nadále, Merkelová ještě jednou zdůraznila na stranickém sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU). „Tento výrok mohu říct, jelikož je součástí identity naší země konat velké skutky,“ řekla na prosincovém zasedání. Také ve svém novoročním projevu Angela Merkelová zvolila nezvykle přímá slova a Němce varovala před sympatiemi s radikální pravicí a rasismem.

Z podařené migrace země vždy profitují

„I do budoucna chceme být zemí, jež je sebevědomá, svobodná, soucítící a je světu otevřená,“ prohlásila kancléřka, která se sice narodila v Hamburku, ale vyrostla ve východoněmeckém Braniborsku, do politiky vstoupila ještě během pádu železné opony a již v roce 1991 získala post ministryně pro rodinné záležitosti. Dle jejího názoru sice příliv uprchlíků pro Německo představuje velkou výzvu, zároveň ale také šanci. „Zajisté to bude stát hodně času, síly a peněz … ale z podařené migrace země vždy profitují,“ tvrdí kancléřka.

„Je velmi pragmatická. Ráno ještě neví, co bude muset rozhodovat odpoledne, voličům dá ale ten pocit, že se o vše postará. Že se do toho pustí, pochopí to a posléze to nějak rozhodne a vyřeší,“ popisoval typický styl vedení Merkelové v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk politolog Karl Rudolf Korte. Obdobně kancléřku charakterizuje i sociální demokrat Peer Steinbrück, který pod jejím vedením v letech 2005 až 2009 zastával funkci ministra financí. „Kdykoliv bych s ní usedl do letadla, pokud by ona pilotovala. Cítím se s ní jistě, všechno má pod kontrolou. Jen člověk nikdy neví, kde přistane,“ říká s jistým sarkasmem. Steinbrück tím naráží na fakt, že Merkelová v případě potřeby neváhá změnit své někdejší pozice. Příkladem může být její postoj k jaderné energii. Zatímco ještě v září 2010 se vyslovila pro prodloužení provozu atomových elektráren v Německu, o rok později (nicméně ve stínu katastrofy ve Fukušimě) vláda rozhodla o jejich postupném vyřazení do roku 2022 a rychlém rozvoji alternativních zdrojů energie.

Uprchlická krize může Merkelovou připravit o post kancléřky

Na svém kontě sice nemá žádný velký skandál, mnozí političtí pozorovatelé ale míní, že nynější uprchlická krize může Merkelovou o post definitivně připravit. Němci totiž zpravidla měli pocit, že vědí, co je čeká. Nyní tento dojem ztrácejí. Přílivem uprchlíků se cítí být zaskočeni a nejpozději od sexuálních útoků během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem u mnohých rostou obavy.

„Poté, co se v Berlíně dlouho teoretizovalo o tom, zda Merkelová z funkce neodstoupí dobrovolně již před skončením funkčního období, jsou nyní mnozí toho názoru, že již překročila svůj zenit,“ komentoval v listopadu její pozici deník FAZ. „Podobně jako před deseti lety je to vše ale třeba brát s rezervou. Jedna věc je totiž u Merkelové stále stejná: člověk nikdy neví, zda ji nepodceňuje,“ píše se v analýze.

Podle průzkumů ale veřejná podpora kancléřky slábne.

Německo nabylo zpět ztracenou sílu

Za tím, že se Merkelová navzdory vší kritice drží, je zajisté fakt, že Němci jsou si dobře vědomi toho, jak se jejich země a ekonomika za posledních deset let pod její taktovkou změnily a nabyly zpět ztracené síly. Když Merkelová na podzim 2005 do funkce nastupovala, pohybovala se nezaměstnanost na úrovni 11,7 procenta. Bez práce bylo téměř pět milionů lidí, státní rozpočet zápasil s deficitem ve výši 50 miliard eur. Dnes je německá ekonomika jedna z nejsilnějších v Evropě, nezaměstnanost je nejnižší za posledních 24 let a rozpočet v plusu. Je to i tato silná hospodářská role Německa, proč má Merkelová v zahraničí respekt. Časopis The Time ji označil za osobnost roku. Německá kancléřka tento titul získala jako vůbec čtvrtá žena v historii a jako první žena po 29 letech (poslední osobností roku z Německa byl kancléř Willy Brandt v roce 1970).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…