Mirek Topolánek se prý vrací do prostředí vysoké politiky

04.02.2015 7:21

Mirek Topolánek, bývalý premiér a šéf ODS, už zase brázdí vody vysoké evropské politiky, hlásí středeční MF Dnes. Jako lobbista skupiny EPH lobbuje u státníků a Evropské komise za nový plynovod Eastring, který by měl představovat pojistku proti dopravě ruského plynu přes rizikovou Ukrajinu.

Mirek Topolánek se prý vrací do prostředí vysoké politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

S plánem na nový plynovod Eastring přišla dle MF Dnes slovenská firma Eustream, která vlastní plynovod, jímž teče ruský plyn přes Slovensko do Evropy. Firma patří slovenskému státu a českému soukromému holdingu EPH Daniela Křetínského, který do vedení Eustreamu loni v prosinci poslal Mirka Topolánka, jehož zaměstnal krátce po jeho odchodu z politiky.

Nová trasa má na Balkán a do střední Evropy vést plyn z Turecka, kde by měl být vybudován obří přepravní uzel zásobovaný plynem z Ruska či z kaspické oblasti, Íránu, Iráku nebo Kypru. Z Turecka by měl vést plynovod přes Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Velkých Kapušan na Slovensku. Měl by tak představovat pojistku proti dopravě přes rizikovou Ukrajinu, jíž Gazprom údajně hrozí od roku 2019 zarazit dodávky plynu.

Stavba však vyžaduje spolupráci několika vlád a souhlas z Bruselu. I proto Topolánek dle svých slov absolvoval od spuštění projektu desítky jednání, která dle MF Dnes padla na úrodnou půdu. Viceprezident EU Maroš Šefčovič a eurokomisař Miguel Arias Canete prý nedávno rozhodli o vytvoření mezinárodní pracovní skupiny pro Eastring, která by se měla sejít v Sofii příští pondělí.

Pokud vlády partnerských států a Brusel dají Eastringu prioritu, stane se EPH dle MF Dnes tahounem unikátního projektu. Daniel Křetínský, jeho společníci i Topolánek by se tak prý stali nejviditelnějšími a nejsilnějšími postavami českého byznysu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…