Mirek Topolánek šokuje. V rádiu otevřeně řekl, koho v naší zemi ovlivňuje CIA

16.05.2016 20:50

Expremiér Mirek Topolánek vystoupil v pořadu Interview Plus Českého rozhlasu. Popsal své největší chyby v politice, ale i další věci. Dal najevo, že mu nechybí politika, ale schází mu moc, schází mu možnost být ve středu dění a rozhodovat. Prozradil také, že naštval CIA a Američany, protože nechtěl z našich peněz platit americkým zbrojním firmám miliardy. Nakonec se vymezil proti Německu a Rusku.

Mirek Topolánek šokuje. V rádiu otevřeně řekl, koho v naší zemi ovlivňuje CIA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

Jeho velkou chybou prý možná bylo, že vůbec šel do politiky. Do té by nevstoupil, pokud by věděl, co ví dnes. Pak ovšem v ještě vážnějším tónu doplnil, že měl být razantnější v personální politice, měl rychleji vyhazovat některé lidi. A pak měl také pevněji uchopit vedení v ODS – rozdělit, panovat, být důraznější. Možná bych se v čele ODS neudržel nijak dlouho, ale měl bych volnější ruce na politiku, kterou bych chtěl dělat,“ poznamenal Topolánek.

Osobně je hrdý především na zahraniční politiku své vlády, byť mu politika sama o sobě nechybí. „Politika mi nechybí, mně chybí jen ta moc. Není to úplně bonmot,“ upozornil host. Prý ho rozhodně nebavilo prosedět celé hodiny na dlouhých jednáních. Musel na nich hovořit i s lidmi, se kterými by si v běžném životě ani ruku nepodal. „Nicméně být uprostřed toho dění, ty věci ovlivňovat, o těch věcech rozhodovat, tak to mi nepochybně chybí,“ dovysvětlil.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Do politiky by se vrátil, jen pokud by se dělo něco zásadního, revolučního, něco, co by ohrožovalo život jeho dětí či vnuků. Prý mu řada lidí říká, že by se měl vrátit do politiky, ale jemu se zkrátka nechce. Zaslechl prý dokonce, že by byl dobrým kandidátem na prezidenta, ale tomu se jen směje.

Před mikrofonem došlo i na kauzu lobbisty Marka Dalíka. „Zaprvé se to nestalo,“ prohlásil jasně. „Pokládám to za poměrně nestoudný justiční zločin,“ pokračoval. Jde podle jeho názoru o politický vliv. Je za tím samozřejmě vidět americký vliv. „Já jsem ušetřil tomuto státu osm miliard na pandurech, a vůbec se za to nestydím. Američani nejsou zvyklí přicházet o peníze nikde na světě a ukazuje to jejich vztah k banánové zemi, jakou je Česká republika,“ prohlásil ironicky.

CIA má podle Topolánka vliv na české soudy

Americké firmy podle Topolánka nemají vliv na české soudy, ale CIA tento vliv prý má. „Není to jen spekulace,“ zdůraznil. Na vliv CIA prý poukázal i u soudu s Markem Dalíkem. Pokud celou situaci kolem pandurů přijede řešit člověk, jenž má blízko k CIA, který se jmenuje Jackowicz, tak to nemůže být náhoda,“ dodal.

Ve druhé polovině pořadu došlo na selhání západní pravice. Dnešní pravice dělá chybu v tom, že rozšířila koncept multikulturalismu, že naskočila na trend boje proti klimatickým změnám a tak podobně. „Evropa není schopná řešit zásadní problémy,“ varoval. Pravice se posunuje do středu a na těch okrajích vznikají radikální hnutí – hnědá, černá či rudá. Rozdíly mezi klasickou levicí a pravicí jsou minimální, a to je problém. Pravice možná více sází na osobní svobody a odpovědnost, zatímco levice staví na silnějším státu a přerozdělování.

Problém je také v tom, že ODS se vymezovala proti EU, zatímco voliči ODS stáli v Topolánkových časech spíše na straně EU. Pravda, dnes se situace mění. Evropa kráčí k záhubě, to je naprosto evidentní,“ konstatoval. Problém je, že ve střední Evropě k ní nemáme alternativu. Dnes se stále více projevují negativa EU, ale Topolánek ani tak nevidí alternativu k EU. Naším problémem je, že máme silné sousedy na Východě i na Západě.

Dnes např. německá administrativa prosazuje rozšíření projektu Nord Stream, ale současně prosazuje udržení protiruských sankcí. To považuje za pokrytecké. „Ale přes všechny řeči, které tady vedu, se mi objetí ruského medvěda zdá mnohonásobně horší než příklon k Německu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…