Mirek Topolánek zúčtoval s Ištvanem a policií. Varoval před Kalouskem, mluvil o Klausovi

05.08.2013 8:02

Někdejší premiér a také předseda ODS Mirek Topolánek politiku opustil před třemi roky a věnuje se nyní svému podnikání. Přesto politickou scénu nepřestává sledovat a má na ni také silné názory. V rozhovoru pro časopis Týden přiznává, že je ochoten se vrátit a pomoci občanské demokracii, pokud by jej povolal Václav Klaus. Šestistránkový rozhovor s expremiérem pořídila nová posila Týdne, zkušený politický reportér Petr Kolář.

Mirek Topolánek zúčtoval s Ištvanem a policií. Varoval před Kalouskem, mluvil o Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Policejní razie v kauze Jany Nagyové povede podle Topolánka k útoku na soudní systém. Ten se sice zatím chová nezávisle, ale i to se může podle expremiéra změnit. A povede to prý i k rozbití stávajícího politického systému, což je vidět na destrukci ODS a rozštěpení ČSSD. Také to prý byl útok na parlamentní instituce a zpochybnění tajných služeb a jejich funkce. "Poté, co dopustily politický masakr motorovou pilou, jsou na zrušení," konstatuje Topolánek v rozhovoru pro časopis Týden.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Kdyby byl prý ve funkci, jako prvního by neodvolal nejvyššího státního zástupce, ale šéfa BIS. "Pokud zpravodajská služba, která chrání stabilitu a ekonomické zájmy státu, neví, že na Úřadu vlády jsou prostorové odposlechy, tak se má ředitel té služby druhý den zastřelit," myslí si Topolánek.

Neslýchaná je podle bývalého politika i návštěva olomouckého vrchního státního zástupce u prezidenta republiky. "Přijetí Ivo Ištvana na Hradě bylo přelomovou událostí. Aby si nějaký státní prokurátor přišel nechat na Hrad poklepat na rameno, to je něco, co tu bylo velmi dávno," dodává.

Ačkoli Miloš Zeman podle bývalého premiéra prolamuje mnohé ústavní zvyklosti, které jsou prý mnohdy důležitější než psaná Ústava, částečně má v některých ohledech i pravdu. "Když se podíváte na politickou scénu, opravdu musel někdo přijít a říct: Tak dost, holky a kluci, to už takhle nejde, sbalte si svá fidlátka a běžte zpátky dělat učitelky do mateřských škol a účetní do těch podniků. Vy prostě nemůžete dělat politiku. Vy elity nejste a nikdy nebudete. Hybaj do práce!" říká Topolánek.

Justiční junta, novodobí Cattaniové

Topolánek už pár dní po zatčení Nagyové a spol. mluvil o justiční juntě. Ačkoli za její vznik jsou podle něj odpovědní tak trochu všichni porevoluční politici, nejvíce prý situaci přitížil exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který umožnil, aby standardní úředníci vystupovali jako nekontrolovaní svatí bojovníci, jako filmoví Cattaniové. S příchodem Lenky Bradáčové prý přišli lidé natěšení na revanš a čistky.

"Navíc nemohou zavřít všechny, takže se to dnes dělá výběrově. Kdo ale ten výběr dělá? Kdo dnes dává zadání protikorupční policii? Spekuluje se, že až 60 procent těchto zadání je na zakázku. Další problém je, že se některé kauzy šetří více a jiné méně. To vše se potkalo s nestabilitou politické scény a poptávkou veřejnosti. Politici beztak všichni kradou, tak je zavřeme, šmejdy," popisuje Topolánek Týdnu.

S Klausem třeba na barikády

Občanská demokracie se podle Topolánka bojí předčasných voleb, v Parlamentu jsou prý lidé zainteresovaní na tom, aby dosloužili celé volební období. Ani sestavení vlády na obrysech původní trojkoalice ale podle expředsedy strany není řešením. "Domnívám se, že dnes už by ta vláda byla spíš malus než bonus," říká. Ostražitá by prý měla ODS být před místopředsedou konkurenční TOP 09, Miroslavem Kalouskem. "Dnes je jediným silným a hlasitým politikem na pravici, pro ODS představuje spíš riziko. Při všech jím nabízených scénářích by měla ODS zpozornět," varuje Topolánek a doporučuje předčasné volby, aby byl zkrácen manévrovací prostor Miloše Zemana.

ODS by mohl podle Topolánka pomoci návrat Václava Klause. Nelze od něj prý ale očekávat, že by jen někde seděl a poslouchal. "On by se okamžitě zmocnil diskuse, dal jí kontury a náboj, protože je homo politicus a vůdce," říká bývalý politik s tím, že si dokáže představit, že by se Klaus znovu postavil do čela strany.

Sám se prý do politiky zatím vracet nehodlá. Leda kdyby tady byla válka, revoluce nebo hrozil návrat komunistů. Ale byl by schopen "chytit se s Klausem za ruce a začít společně zachraňovat ODS", říká. "Dokonce bych to i po všech našich peripetiích byl schopen udělat. Ale mám pocit, že už se mi aktivně do politiky nechce," říká. Zvykl si prý na jiný styl života, se kterým je nadmíru spokojený.

"Ani válka, ani revoluce, ani návrat komunistů v podobě, jak jsem to myslel, zatím nehrozí. Pokud o to ale Klaus bude stát a ta situace to bude vyžadovat, půjdu s ním třeba i na barikády," řekl také Topolánek v rozhovoru pro Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…