Mirka Čejková: Co nám duben prozradí o protonové léčbě?

12.04.2016 14:31

Významné dny v kalendáři jsou připomínkou, abychom všichni společně něco oslavili nebo se jen zastavili a něco si uvědomili. Na duben připadají hned dva dny, které pro naši komunitu „protonu“ mohou být zajímavé.

Mirka Čejková: Co nám duben prozradí o protonové léčbě?
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Mirka Čejková

7.dubna je Světový den zdraví a 22.dubna Den Země. A co nám říkají?

Světový den zdraví byl vyhlášen roku 1950, kdy vznikla WHO - Světová organizace zdraví. Tento den je mj. připomínkou, že bychom měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Činnost této organizace je zaměřena na prevenci a stejně tak aktivity PTC a Nadačního fondu pro protonovou terapii sledují společně právě tyto dvě oblasti.  Nadační fond se orientuje na osvětu a v rámci některých diagnóz jako je třeba rakovina prostaty i na širokou podporu prevence, sama protonová léčba prováděná v PTC je pak přesně tou léčebnou metodou, která sleduje nejen zvládnutí rakoviny a eliminaci nádoru, ale především právě kvalitu života, která čeká pacienta po léčbě a to je vlastně největší benefit protonové terapie.

Den Země je zase dnem věnovaným naší planetě a v konečném důsledku i nám všem. Stanovení termínu tohoto svátku vychází z původních oslav dnů Země, které se obvykle konaly při oslavách jarní rovnodennosti 21. března. Den Země vznikl později v USA spontánně, jako ekologicky laděný svátek. Od roku 1990 se k oslavám přidala i Česká republika. Cílem moderních oslav dne Země je upozornit na dopady lidského chování na životní prostředí, a samozřejmě diskuse o možných nápravných a preventivních řešení těchto problémů. Právě ekologie přišla jako první s termínem „udržitelnosti“, která usiluje o ochranu Země a její atmosféry proto, aby se po neomezeně dlouhou dobu na planetě udržel lidský život s vysokou kvalitou. A odtud se termín udržitelnosti přenesl i do medicíny.  Řada lékařů, vědců i filosofů apeluje na „udržitelnou medicínu", jež bude finančně přijatelná pro státní zdravotnické systémy a v dlouhodobém měřítku bude poskytovat rovný přístup ke zdravotní péči, požadují medicínu, která se bude orientovat především na kvalitu života. A to nás opět přivádí k protonové terapii. Moderní a v současné době technologicky nejvyspělejší ozařovací metoda nabízí přesně to, po čem se volá. Léčit s minimem rizik, nemuset dělat kompromisy typu léčba jedné nemoci za cenu rizika jiného poškození. Pokrok jde kupředu a otevírá stále nové možnosti. Reaguje na požadavky společnosti a dává lidem šanci nejen přežít, ale žít důstojný a kvalitní život.

Dva dubnové dny nám poskytují prostor k otázkám a na ty, které se týkají právě léčby onkologických onemocnění, ale i možností protonové léčby v kontextu kvality života už brzy budeme mít víc odpovědí.

Vědci, lékaři a fyzici z celého světa se totiž v květnu sejdou právě v Praze na 55. Světovém kongresu o protonové terapii - PTCOG , aby se podělili o nejnovější výsledky v oblasti léčby rakoviny protonovým svazkem.

Svět míří do Prahy, aby nahlas řekl, že protonová terapie funguje a je příkladem právě té medicíny, která dbá o kvalitu života a jeho udržitelnosti za důstojných podmínek. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…