Miroslav Kalousek: Zeman je populista. Až se otočí většina, poběží do mešity

31.10.2015 20:21

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v sobotním rozhovoru pro deník Právo rozpovídal o budoucnosti své strany, již povede po bývalém předsedovi Karlu Schwarzenbergovi a které také končí spojenectví se Starosty. A promluvil i o vztahu k ministrovi financí.

Miroslav Kalousek: Zeman je populista. Až se otočí většina, poběží do mešity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Těžkou hlavu z toho nemám. Jednou to přijít muselo. Jestli se předsedou stanu, rozhodnou kolegové. Bude to větší odpovědnost a kříž, ale jsem připraven,“ řekl Právu s tím, že současný předseda jen odchází z čela strany, ale jinak v ní zůstává. „Není jiná nabídka konzervativní, nepopulistické, a přitom proevropské politiky, než dělá TOP 09,“ dodal k budoucnosti bez Starostů a nezávislých.

Sám Kalousek je přesvědčen, že TOP 09 není jen o Schwarzenbergovi a Kalouskovi, protože kdyby tomu tak bylo, jsou voliči jeho strany jen fanklubem. „Našim voličům budeme nadále nabízet to co teď,“ dodal na vysvětlenou.

Podle exministra financí je spolupráce se Starosty v poslaneckém klubu stále bezvadná. „Od samého začátku roku 2009, kdy ti mladí, inteligentní, ambiciózní hoši přišli, bylo zřejmé, že by do toho strašně rádi šli sami, kdyby měli sílu, ale tu potřebovali někde nabrat,“ vysvětlil čtenářům Práva, proč spolupráce s nimi končí. „Tak jim přeji hodně štěstí,“ poslal posléze hnutí vzkaz na dálku a poznamenal, že jeho straně podle něj může jejich odchod pomoci, protože politika TOP 09 může být díky tomu čitelnější.

Zůstanu stejným Kalouskem

„Musíme změnit energii a způsob komunikace, protože se náš svět změnil. Mnohaletý tradiční zápas pravice a levice přestal být hlavní prioritou, hlavním se stal zápas o politickou a ekonomickou svobodu,“ řekl dále skvělý řečník, podle kterého jsou rizikem větší ambice agresora z Ruska a vstup nedemokratického oligarchy na domácí scénu.

„V pětapadesáti starého psa novým kouskům nenaučíš. Kalousek se nestane Schwarzenbergem, ale zůstane stále stejným Kalouskem, protože by jinak byl nevěrohodný,“ podotkl dále s tím, že bude mít stále jedovaté poznámky na své okolí. „Nezačnu se bát Babiše,“ poznamenal později a ohradil se proti tomu, že ministra financí nenávidí.

„Na politické kolbiště vkročil člověk, který je všechno, jen ne demokrat. Člověk, který má pocit, že se společnost nedohaduje, ale že se společnost řídí jedním moudrým generálním ředitelem. A to opravdu není demokracie, ve které bych chtěl žít a v níž bych chtěl, aby žily moje děti,“ vysvětlil a poznamenal, že se jeho vztah s Babišem vyhrotil, když si ho chtěl šéf hnutí ANO údajně koupit. „Popře vám to,“ dodal ihned.

Prezident je bezuzdný populista

„Tykám si i s panem prezidentem Zemanem a naše vztahy nejsou nejvřelejší,“ řekl Právu na poznámku, že si s Andrejem Babišem tyká.  „On není žádný islamofob. Je jenom bezuzdný populista, který v tuto chvíli hraje na islamofobní strunu,“ opřel se posléze do prezidenta, neboť kdyby prý většina národa milovala islám, Miloš Zeman by chodil do mešity.

Část rozhovoru si můžete přečíst ZDE.

„Já vůbec nepodceňuji problém migrantské krize. Nejsem přehnaný optimista v tom, že je možné větší množství uprchlíků integrovat,“ vyjádřil se v rozhovoru k uprchlické krizi. „Určitě se na tom, kdo je slušný člověk, neshodneme s islamistou, protože tam mají jiné vzorce morálky. Ale nemůžeme je nechat bez pomoci a musíme rychle najít způsob, aby se mohli vrátit zpátky do své země, kde budou žít podle svých zvyklostí,“ dodal a uvedl, že mu je nevolno z údajně nezodpovědné politiky Konvičky, Klause a Zemana.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…