Miroslav Poche prý dal Zemanovi s Babišem do ruky finální argument, proč nebude jmenován ministrem

13.09.2018 21:02

Evropský parlament odsouhlasil možnost uvalení sankcí proti Maďarsku. Mezi českými europoslanci, kteří zvedli ruku pro „potrestání“ Maďarska, byl jako jediný ze zástupců ČSSD i Miroslav Poche, který prý stále očekává, že bude jmenován ministrem zahraničí. Spolu s tím tak vyvstávají otázky, jestli by se kvůli svému stanovisku neměl s ministerským postem spíše rozloučit. „Pro Zemana a Babiše může být Pocheho hlasování finální argument, proč Pocheho ministrem zahraničí nejmenovat,“ uvedl ve svém komentáři na serveru Zdroj.cz politický komentátor Jan Palička.

Miroslav Poche prý dal Zemanovi s Babišem do ruky finální argument, proč nebude jmenován ministrem
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Evropští poslanci možnost uvalení sankcí na Maďarsko schválili v poměru 448 hlasů pro a 197 proti. Mezi těmi europoslanci, kteří aktivaci článku 7 podpořili, byli všichni čtyři zástupci TOP 09, všichni čtyři zástupci hnutí ANO a jediný europoslanec zvolený za ČSSD Miroslav Poche, který je zároveň nominantem ČSSD na post ministra zahraničí, připomněl Palička.

Právě tento krok by podle něj mohl být pro Pocheho, co se týká obsazení ministerského postu, nemile rozhodující. „Vzhledem k faktu, že vláda Andreje Babiše deklaruje nutnou soudržnost v rámci Visegrádské čtyřky, mohl by mu tento krok definitivně zavřít dveře do Černínského paláce,“ míní Palička.

Mezi odpůrce Pocheho angažmá na ministerstvu, jak je známo, patří jak prezident Miloš Zeman, tak premiér Andrej Babiš. „Pocheho hlasování by nyní mohli použít jako finální argument, proč vlivného sociálního demokrata ministrem zahraničí nejmenovat,“ dodal komentátor s tím, že Pocheho odlišný pohled na zahraniční politiku je jak Zemanovi, tak Babišovi dlouhodobě trnem v oku. 

  • Původní text ZDE

Palička poukázal také na to, že sám Babiš bude nejspíše nucen řešit i postoj europoslanců vlastního hnutí ANO, kteří hlasovali stejně jako Poche. „To by Babišovi, který se prezentuje jako Orbánův spojenec, mohlo u maďarského protějšku uškodit,“ uzavřel s tím, že pravda nicméně je, že europoslanci Telička a Ježek proti Babišovi již delší dobu otevřeně rebelují, a jak budou hlasovat, bylo možné očekávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…