Miroslav Provod: Pitr gangsterem? Totální nesmysl!

01.07.2012 12:02

Před čtrnácti dny v obnoveném procesu zprostil soud obvinění expodnikatele Miroslava Provoda. Tribunál konstatoval, že se nedopustil trestného činu, kterým měl být daňový únik. Soud zároveň osvobodil i jeho bývalého společníka Tomáše Pitra.

Miroslav Provod: Pitr gangsterem? Totální nesmysl!
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Podle rozsudku byl tedy Provod tři roky protiprávně ve výkonu trestu. V rozhovoru pro MF Dnes ale prohlásil, že nebude od státu žádat odškodnění, i když některé sdělovací prostředky přinesly opačnou informaci.
 
Provod v rozhovoru prohlásil, že přivítal zproštění viny. Přiznal se ale, že zároveň u soudu prožíval i jistý náznak křivdy. "Pan předseda senátu řekl, že jsme se připravovali zkrátit daň. Dedukovat z uzavřené smlouvy a ze zaplacené faktury, že se plánovalo zkrácení daně, to mi přijde uměle napasované na tu situaci, že soud ví, že pan Pitr ve vězení je a já jsem tam byl skoro tři roky," řekl Provod. 

Chtěli dostat Pitra

Miroslav Provod s odstupem mnoha let hodnotí celou kauzu jako cílenou snahu jistých kruhů dostat do vězení Tomáše Pitra. "Myslíte si, že může být náhoda, aby někdo, kdo tlačí na to, aby byl Pitr zbaven svobody, se o pár měsíců později stal soudcem? Na čí pokyn to bylo, spekulovat nechci," prohlásil. "Ukažte mi případ, kdy někdo je nevinen a stejný soud mu vzápětí řekne, že dostane 9 let," podotkl Provod.
 
Osvobozují rozsudek soud podle Provoda vynesl z různých důvodů. "Vynesl ho jiný senát v jiné době. Ta doba, kdy byl Pitr označován za nepřítele státu, je už pryč. Dneska si na Pitra nikdo nevzpomene. Odehrává se tisíc jiných dějů a ti, kteří se před lety možná Pitra obávali, dnes mají strach z jiných problémů," konstatoval Provod. Dodal, že od počátku bylo směšné mít strach zrovna z Tomáše Pitra. "Lidé, kteří ho znají, se tomu smějí. Neznám druhého tak opatrného podnikatele jako je pan Pitr, neznám. On je opatrný extrém. Nikdy by nešel za hranu," zdůraznil.

Odškodnění nechce

Provod uvedl, že zatím netuší, zda bude žádat odškodnění za neoprávněný pobyt ve vězení. Tvrdí, že kriminál jej připravil o víc než o peníze. "Já to v tuhle chvíli nevím. Je jasné, že morální újma je větší než ty peníze, které vám utekly. Já jsem třeba propásl synovu promoci na Oxfordu. Přesto ale zvažuji, že tu škodu žádat nebudu," prozradil.
 
Před několika týdny Tomáš Pitr zrušil svoji žádost o azyl ve Švýcarsku a byl vydán do České republiky. O kontakt se svým bývalým společníkem se prý nesnaží. "Samozřejmě bych ho rád pozdravil. Ale je ve výkonu trestu. Je střeženější, než kterýkoliv masový vrah tady. Je to hra s veřejností. Kdyby náhodou pan Mrázek něco, na čem pracoval, řekl panu Pitrovi a pan Pitr o tom začal hovořit, tak by panu Pitrovi nikdo nevěřil," prohlásil bývalý podnikatel. 
 
Provod v současné době už nepodniká. Pracuje jako zaměstnanec ve společnosti Centum.cz, ve které působí jeho syn jako jednatel. "Synovi pomáhám ve firmě se vším, co potřebuje. Ale není to perspektivní, není to nic, co by se dalo nazvat výnosným obchodem," řekl Provod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …