Miroslava Němcová kvůli Válkové řádí dál. Hádejte, kdo usedl na „Zemanovu lopatu“

13.01.2020 18:07

Poslankyně ODS Miroslava Němcová prorokuje, že další obětí v kauze Heleny Válkové bude předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle ní se opakuje situace z léta, kdy byl Hamáček držen v šachu ohledně nominanta na ministra kultury. Nyní Hamáček naopak chce vyhovět Hradu a navrhnout na ombudsmanku sociální demokratku Kateřinu Valachovou, tentokrát se to ale nelíbí Andreji Babišovi.

Miroslava Němcová kvůli Válkové řádí dál. Hádejte, kdo usedl na „Zemanovu lopatu“
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Němcová upozornila také na to, že Zeman se s Válkovou rozcházejí ve svých verzích příběhu. „Válková oznámila, že nominaci odmítne. Doufala, že se na ni kvůli tomu prezident nebude zlobit a nebude ji přemlouvat. Nebyla si jistá, zda se nakonec nebude muset tou ombudsmankou stát,“ napsala Němcová na serveru Forum24 s tím, že Zeman naopak novinářům sdělil, že Válkovou sám požádal o stažení nominace.

Ještě více zarážející je fakt, že Válková svou nominaci nestahuje kvůli svojí spolupráci s Josefem Urválkem, ale kvůli svému předlistopadovému členství v KSČ. „Tím ukázala jak na prezidenta, tak na premiéra. Oba přece trpí stejnou vadou,“ myslí si Němcová. „Prezident to pochopil a míček hodil zpět k Urválkovi,“ dodala.

„I bez tohoto urválkovského skandálu ji však vůbec navrhovat neměl! Zákon vyžaduje od ombudsmana nestrannost. Opravdu si prezident nevšiml nevídané servility H. Válkové k premiérovi v jeho trestní kauze? Nezaznamenal její proroctví o zastavení trestního stíhání A. Babiše, o němž věděla dlouho dopředu od svých zdrojů?“ má jasno Němcová, že Zeman ji neměl vůbec ani navrhovat.

Jako slepý k houslím podle ní k problému přišel předseda ČSSD Jan Hamáček. Zeman totiž na ombudsmanku navrhuje Kateřinu Valachovou. „Předseda ČSSD je nepoučitelný. Opět sedá na prezidentovu lopatu: ten k Hamáčkově radosti a Babišově předstírané nelibosti navrhne K. Valachovou. Letní hra na ministra kultury se vrací. Hlavní hráči zůstávají: prezident, jeho poslušný premiér a zoufale manévrující Jan Hamáček. Roli čekatele na funkci přebírá K. Valachová,“ napsala sarkasticky Němcová.

Nechápe, proč se do této hry Hamáček vůbec pouští a proč například odmítl oba navrhované nominanty Senátu. Na jmenovaných mu nic nevadí, problémem je prý pravicový Senát! Pěkné – ministr vnitra nehodnotí kompetenci navržených, ale politické složení Senátu! Jan Hamáček neví, že V. A. Schorma navrhl v Senátu člen ČSSD Jiří Dienstbier?“ nechápe Němcová.

„Kateřina Valachová není dobrou nominací: skandál s dotacemi pro sport, kvůli kterému musela opustit ministerskou funkci, není uzavřený. To je vážná komplikace,“ zkritizovala nakonec i samotný návrh Valachové na ombudsmanku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…