Miroslava Němcová má strach, co Babiš provede s Českem. Zdůraznila klíčovou roli opozice

01.04.2020 21:12

V roce 1917 volal v Petrohradu Vladimir Iljič Lenin „všechna moc Sovětům“. Ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar by dnes mohl analogicky zvolat „pryč s Parlamentem, veškerá moc Babišovi“. Před podobným scénářem varuje bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Miroslava Němcová má strach, co Babiš provede s Českem. Zdůraznila klíčovou roli opozice
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí
Ministr obrany Lubomír Metnar přišel s návrhem na posílení pravomocí premiéra v nenadálých případech krize na úkor Parlamentu. Premiér Andrej Babiš však tvrdí, že Metnar s návrhem nemohl přijít v nejnevhodnější dobu a ujistil veřejnost, že se postará o stažení tohoto návrhu.

Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová přesto na Babišovi nenechala nit suchou.

„Jsme ve válce, opakuje při každé příležitosti Andrej Babiš. Jeho marketingoví loutkovodiči vědí, že opakování je způsob, jak se dostat do hlav občanů. Jde o to, aby lidé nemysleli sami. Když přijmou za své, že je válka, podpoří snadno ‚nutná válečná opatření‘. Například vyhlášení stavu ohrožení státu: co to znamená?“ zeptala se Němcová.

A hned si odpověděla.

„Zjednodušeně řečeno, bude odstaven Parlament a veškerá moc připadne premiérovi nebo vládě. Bez kontroly. Bez možnosti kroky vlády korigovat, kritizovat. Takový návrh, který se ubírá ‚maďarskou cestou‘, předložil ministr obrany Metnar. Spolupracovalo na něm Ministerstvo vnitra i Ministerstvo zahraničních věcí. Ruku k dílu tedy přiložily obě vládní strany, ANO a ČSSD,“ podotkla opoziční poslankyně.

Zdůraznila, že premiér, který předsedá Bezpečnostní radě státu, musel o návrhu vědět a pustit ho dál, protože ho projednala BRS a až potom vláda. Takže pokud dnes Babiš tvrdí, že o Metnarově plánu nevěděl, tak podle Němcové jednoznačně neříká pravdu.

„Metnar si sype popel na hlavu. Jde prý jen o ‚úvahový dokument‘. Splnil tak pět let staré vládní usnesení. Mrzí ho pouze špatné načasování. Beru na vědomí, že právě nyní má ministr obrany konečně dost času a dohání resty. Stejně špatně to načasovala ministryně Dostálová s návrhem na úpravu střetu zájmů, hrajícím do karet premiérovi. Kvůli poprasku bylo jeho projednávání přerušeno. Čeká se na lepší načasování,“ pokračovala Němcová.

Nakonec dodala, že právě kvůli lidem, jako jsou Andrej Babiš, Lubomír Metnar a Klára Dostálová, je tolik důležitá kontrolní role opozice ve vztahu k vládě. Právě opozice musí upozorňovat na špatné nápady vlády, ještě než bude pozdě a přijdeme o svobodu.

Miroslava Němcová udeřila na Babišovu vládu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …