Miroslava Němcová prožívá „restart“. A možná tu prezidentku vážně zkusí

30.01.2021 10:38

Bývala předsedkyně Poslanecké sněmovny a současná senátorka Miroslava Němcová (ODS) promluvila v rozhovoru pro Info.cz o svých politických ambicích – nevyloučila svou kandidaturu na prezidentku. A varovala před rizikem, které podle ní představují současný prezident a premiér.

Miroslava Němcová prožívá „restart“.  A  možná tu prezidentku vážně zkusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Němcová si prostředí horní komory Parlamentu velmi pochvaluje. „Je to kultivované prostředí, pořád si nemohu zvyknout, dokonce se občas chci štípnout, jestli se mi to nezdá,“ řekla. „Zažívám osobní i profesní restart, dá-li se to tak ve stručnosti popsat,“ pokračovala senátorka, která je prý ráda, že šla politikou krok za krokem.

Následně prozradila, co vidí v současnosti jako největší riziko dalšího demokratického vývoje naší země. Stále jde prý to hlavní: o svobodu jedince, slova, podnikání, názoru, víry. „Pořád se odehrává střet o co největší prostor individuální svobody a snahou ji podvázat, sešněrovat, regulovat,“ řekla Němcová.

U nás tato svoboda dostává prý na frak pod heslem „řídit stát jako firmu“. „Je to ukázkové vymývání mozků. Andreji Babišovi se podařilo přesvědčit část občanů, že jsou jeho zaměstnanci, zatímco v demokracii je to přesně naopak,“ pokračovala senátorka.

Prezident Miloš Zeman, podle jejích slov, selhává v otázkách suverenity a orientace naší země. „Prezident destruuje demokratický provoz země. Mít za prezidenta mstivého muže se sklonem k vlastizrazování a k prudkým virózám, a za premiéra člověka evidovaného v seznamech StB, to je pro zemi dost velký malér,“ podotkla Němcová.

Současná vláda podle Němcové schopnostmi nehýří – definovala proto tři hlavní priority nové české vlády po volbách. „(Vláda) Bude muset rozbít vlivové sítě Andreje Babiše ve správě země, jinak bude mít pověstnou kouli na noze a moc se nepohne. Aby uspěla a prospěla nám všem, musí se obzvlášť věnovat ekonomice, vzdělávání a vědě a musí omezit byrokracii,“ shrnula.

Spolu s velkými změnami, které Česko potřebuje, nevyloučila svou prezidentskou kandidaturu. „V úvodu rozhovoru zmiňuji, že prožívám velký ‚restart‘. Až mě překvapilo, jak silný a pozitivní je to impuls. Prezidentská volba je o řád větší rozhodnutí. Zatím jsem však žádné neudělala,“ sdělila senátorka Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…