Miroslava Němcová se rozepsala o Masarykovi. Dnes prý na něj pro oligarchu Babiše zapomínáme

13.03.2015 10:16

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v komentáři pro Svobodné fórum poukazuje na vzdalování České republiky od některých ideálů a myšlenek prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. A ukazuje na viníka, na jehož bedrech údajně spočívá velká část viny.

Miroslava Němcová se rozepsala o Masarykovi. Dnes prý na něj pro oligarchu Babiše zapomínáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Jednou z myšlenek T. G. Masaryka, které se dle Němcové Česká republika vzdaluje údajně důsledkem dlouhodobé politiky ČSSD a ideového nezakotvení hnutí ANO, je bezpečné ukotvení naší země na Západě. Jeden ze zakladatelů československého státu prý věřil v transatlantické společenství, k čemuž se dle političky Česká republika v roce 1999 přihlásila, když vstoupila do NATO a zavázala se k věrnosti spojencům.

Nyní prý ale více než kdy jindy procházíme testem pevnosti a spolehlivosti. Dle Němcové bychom měli posilovat naši akceschopnost právě v rámci NATO, mít dobře vybavenou a finančně silnou profesionální armádu. Návrh šéfa Evropské komise Junckera na vytvoření euroarmády a návrh naší vlády na povinné odvody jsou dle ní projevem nepochopení situace a bezradnosti.

Celý komentář k přečtení ZDE

Němcová dále připomíná tezi Masaryka o reorganizaci východní Evropy, která dle československého politika měla být cílem války a míru. "Východní otázka byla, jak jsme věřili, vyřešena v roce 1989 pádem totalitních komunistických režimů v ruských satelitech. Rusko je však v pohybu a vše se může změnit,“ myslí si Němcová s tím, že dění uvnitř Ruska nenechává nikoho na pochybách o cílech i metodách kremelské vlády. Ty prý spočívají v umlčení jakéhokoli opozičního názoru, vyvolání nacionalismu či posilování autoritářského režimu. V zahraniční politice se pak Rusko údajně vydalo směrem agrese a zabralo v rozporu s mezinárodním právem část Ukrajiny. I Českou republiku má prý Rusko v portfoliu zemí, které mu patří, a i proto údajně posiluje kremelská propaganda na našem území.

Babiš likviduje demokracii

V závěru se Němcová věnuje problematice demokracie. Masaryk ji prý považoval za službu občanům a neviděl pro svobodný stát jinou cestu. "To je v příkrém rozporu s postoji dnešního vlivného 'nepolitika' – člena vlády Andreje Babiše, který má parlamentní demokracii za 'žvanírnu' a stát považuje za vlastní firmu. Likviduje demokracii, protože překonávat její nedostatky je náročné a pomalé. To není úkol pro firemní manažery, ale pro přesvědčené a oddané demokraty. Místo masarykovské demokracie vytváří Andrej Babiš nový pořádek, autoritativní vládu oligarchie. S ideály humanitními to věru nemá nic společného,“ konstatuje Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …