Mise MMF před poslanci zdůrazňovala rozpočtovou odpovědnost

16.04.2014 12:55

Členové delegace Mezinárodního měnového fondu na svém dnešním setkání se členy sněmovního rozpočtového výboru kladli především důraz na rozpočtovou odpovědnost. Stejně tak zdůrazňovali snižování schodků i to, aby ČR byla po přijetí eura schopna dodržovat podmínky fiskálního paktu, ke kterému česká vláda přistoupila koncem března. ČTK to po setkání řekl předseda výboru Václav Votava (ČSSD).

Mise MMF před poslanci zdůrazňovala rozpočtovou odpovědnost
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Kladli samozřejmě důraz na fiskální odpovědnost tak, aby se deficity snižovaly a abychom, až se staneme členy eurozóny, mohli plnit podmínky fiskál kompaktu," řekl Votava. Hovořilo se podle něj i o zákonu o rozpočtové odpovědnosti. „Vysvětlovali jsme, jak na to pohlíží vláda. Vláda chce připravit svůj vlastní návrh rozpočtové odpovědnosti, který bude vycházet právě z toho podepsaného fiskál kompaktu," řekl Votava.

O devizových intervencích ČNB se nemluvilo

Hlavním účelem fiskálního paktu, který vznikl v reakci na dluhovou krizi, je zpřísnit rozpočtová pravidla. Jde o mezivládní dohodu, která platí pro země eurozóny. Přistoupit k ní mohou i další země EU, které ji ale budou muset uplatňovat až s přijetím eura.

O loňských devizových intervencích České národní banky proti kurzu koruny nebo o rizicích spojených se situací na Ukrajině se podle něj nehovořilo. Debata se prý vedla hlavně kolem fiskálního paktu.

MMF vidí budoucnost české ekonomiky pozitivně

MMF ve svém novém výhledu zveřejněném minulý týden zlepšil odhad letošního vývoje české ekonomiky z předchozích 1,5 na 1,9 procenta. V příštím roce očekává MMF zrychlení růstu na rovná dvě procenta. Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem ekonomiky stejně jako MMF také o dvě procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…