Místo pěti kompresorů dva. České teplo šetří DPP místo, peníze i životní prostředí

19.09.2017 15:18

Dopravní podnik hl. m. Prahy už roky těží ze spolupráce se společností České teplo. V pražské Hostivaři areálu depa totiž díky dvěma novým kompresorům dokáže uspořit peníze, energii i lidské zdroje a navíc využívá odpadní teplo pro ohřev teplé užitkové vody.

Místo pěti kompresorů dva. České teplo šetří DPP místo, peníze i životní prostředí
Foto: České teplo
Popisek: Kompresory SNEIDER depu metra v pražské Hostivaři

Dříve v prostorách depa metra v Hostivaři Dopravního podniku zajišťovalo výrobu stlačeného vzduchu pět zastaralých kompresorů. Nyní jsou potřeba k provozu areálu pouze dva přístroje SNEIDER. „Díky naší technologii DPP v Hostivaři od roku 2009 disponuje dvěma kompresory, které navíc na rozdíl od těch předchozích nepotřebují nepřežitou obsluhu,“ říká šéf projektu Filip Paroulek z Českého tepla. 
 
Díky inovativnímu přístupu Českého tepla došlo k výrazné úspoře místa, které dříve zabíraly zastaralé agregáty. Energetici také dokázali propojit dva přilehlé areály DPP, potřebné úspory lze tedy s nadsázkou vnímat téměř na každém kroku.
 

Stav areálu před úpravami společností České teplo a po nich

 

„Jsme rádi, že díky naší spolupráci se v hostivařských prostorách DPP zlepšila i ekologická situace, minimalizovali jsme totiž úniky oleje,“ podotýká Paroulek. Tím se v areálu zlepšila i kvalita vyráběného stlačeného vzduchu. 
 
Další přidanou hodnotou pro DPP je využití odpadního tepla z kompresorů. „Zajišťujeme předehřev teplé užitkové vody,“ doplňuje Paroulek. Technologie Českého tepla dokáže v Hostivaři z 90 procent pokrýt poptávku po teplé vodě. Případné přebytky tepelné energie jsou odváděny do venkovního prostoru. Unikátní je i finanční model dodávky celého vybavení - DPP nemusel platit ani korunu předem a splácí výkonné kompresory v ceně služby.
 
 
Společnost České teplo nabízí široké spektrum servisu včetně konzultací, plánování, operativy, projekce, realizace, financování a provozování energetických systémů a celků. Výsledkem je implementace "řešení na míru" pro každého jednotlivého klienta tak, aby získal kompletní servis za maximálně efektivní cenu. Je dodavatelem tepelné energie, elektrické energie a zemního plynu.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…