Místopředseda KSČM Skála popsal, co zažil s českým novinářem. Není to nic hezkého

22.11.2016 15:44

Nad magazínem Euro se rozčílil ve svém komentáři místopředseda KSČM Josef Skála. Podle jeho slov býval standardním magazínem, který se nyní rozkročil i do bulvárního suterénu. Následně popsal svou osobní zkušenost s periodikem.

Místopředseda KSČM Skála popsal, co zažil s českým novinářem. Není to nic hezkého
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

„Mladý redaktor u mne strávil víc než hodinu. Diktafon jsem nezapnul, protože se zavázal, že naši volnou debatu korektně shrne a mně pak dá možnost se k textu vyjádřit. Poslal mi pouze ‚doslovné citáty‘. Mé korekce, vracející jim autentický tvar, sice slíbil využít, nestalo se však ani to. Autorský text se hemží i řadou vyslovených fabulací,“ zhodnotil Skála.

Dle jeho slov se snažil novináři sdělit, že doba jde na ruku radikální levici. I proto si tedy myslí, že úkolem KSČM je být duší a svorníkem vlivné opozice. „Článek mi ovšem připisuje sympatie k ANO i Andreji Babišovi osobně. A nutkavé úvahy, jak se spolu s ním dostat do vlády,“ zmiňuje Skála. A dodává, že on sám variantu podílu na vládní exekutivě, cestou tiché a přísně podmíněné podpory vlády, připustil jen za situace, kdy některá z krizí pod zdánlivě klidným povrchem nabude rozměrů kompromitujících celou dnešní navoněnou bídu. „A radikální opozice tak dostane příležitost prosazovat zásadní změny k lepšímu. To ovšem Euro čtenářům zatajilo,“ zmiňuje.

„Redaktor měl spadeno i na to, zda jsem přišel do styku s KGB. Na StB se mne dokonce ani neptal. Já mu po pravdě odpověděl, že mne žádná tajná služba jaktěživ neúkolovala, natož abych od ní přijal jedinou korunu, rubl, dolar, marku. A pokud jde o masová demokratická hnutí, v nichž jsem se coby prezident Mezinárodního svazu studenstva pohyboval, ta se logicky hemžila i agenty různých rozvědek – Východu, Západu i Jihu. Na čelo si to samozřejmě nepsali, ke mně se ovšem různé signály, koho se to týká a kdo ho řídí, logicky donesly,“ zmínil s tím, že EURO přineslo titulek „Úkoloval jsem estébáky“ a následně text tvrdí, že jsem byl ideovým spolupracovníkem StB.

„Já ovšem nebyl ‚ideovým‘ ani žádným jiným ‚spolupracovníkem‘. Už proto, že kdokoli působil jak v ústředí, tak nižších strukturách KSČ, tehdejší tajná služba měla striktní zákaz ho jakkoli úkolovat či jinak vytěžovat,“ dodal.

Původní text ZDE.

Závěrem pak uvedl, že pár hodin poté, co Euro článek pod bulvárním titulkem vydalo, dal týdeník slovo předsedovi ÚV KSČM Vojtěchu Filipovi. „Vkládá mu do úst i výrok o ‚některých krocích nově zvolených funkcionářů‘, domněle ‚nepřijatelných pro členskou základnu, která je zvyklá na racionální politiku‘. Čímž se prý míní ‚například silné výrazy vůči vedení strany‘. Nově zvoleným členem vedení KSČM jsem já. Na adresu ‚vedení strany‘ neužívám v médiích žádné ‚výrazy‘ – ‚silné‘ ani ‚slabé‘, dur ani mol, tenorem ani barytonem. Tu radost médiím, majícím za úkol nás rozeštvávat, nedopřávám z principu,“ uzavřel.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…